Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7671763 www.bgdnes.bg

Златни ланци и гей ревност за смъртта на Диян

Ревност между гейове и кражба на златни ланци са сред мотивите за убийството на 41-годишния Диян в Добричко, научи "България Днес". Мъжът бе в неизвестност десетина дни, докато хора от село Котленци откриват трупа му в запустяла зеленчукова градина. Патоанатоми преброяват 14 рани от нож по тялото на жертвата. Ченгетата успяват да разнищят случая за броени дни и успяват да стигнат до душманите - 18-годишния Румен К. и 19-годишния Шенер Р. Двамата извършители и жертвата са роми, разкриват запознати.

Убитият Диян е обичал да се кичи със златни ланци и гривни. Обкръжението знаело за страстта му да парадира с благородния метал, макар че парите си изкарвал от гурбет в Германия и нямал някакъв солиден бизнес.

Реклама

Според основната версия на разследващите лъскавите накити са само едната от причините за зверското убийство. Другата е, че Диян имал неблагоразумието да завърже любовна връзка с един от душманите си, изтъкват разследващи. Проверява се дали кървавото престъпление не е станало заради изпепеляваща ревност между хомосексуалисти. Жестокостта и многобройните наръгвания навели криминалистите в тази посока.

Диян често се завръщал в родината, за да се грижи за майка си, която живее в Добрич. Когато се връщал, излизал с Румен и Шенер, без да предполага, че те ще му отнемат живота. Понеже нямал образование и шофьорска книжка, в България гурбетчията ползвал услугите на един от душманите, който го возел с колата си.

Диян е видян последно в дома си на 12 септември. След като близките му не успяват да се свържат с него няколко дни, на 15 септември вечерта брат му позвънил на колега. Щом разбират, че никой няма връзка с Диян, на следващия ден роднините подават сигнал в полицията за изчезването му. Следват обичайните процедури, при които за пълнолетен се изчакват 24 часа да не би да се появи. След това Диян е обявен за общодържавно издирване.

Мистерията се разплита на 22 септември след обаждане от Котленци за намерен труп в напреднала степен на разлагане. Незабавно работа по случая започнали служители от Първо и Второ РПУ, сектор "Противодействие на криминалната престъпност" и сектор "Научно-техническа лаборатория", съобщават от ОДМВР - Добрич.

Ченгетата установили самоличността на жертвата, а благодарение на близките му разбрали, че ланците му ги няма. Така почнали да работят по версията за грабеж. По тялото са открити и други следи, които завели полицията при първия заподозрян. Румен е задържан още същия ден. При вида на униформените той започнал да проговаря. Така следователите откриват и другия замесен - Шенер.

Реклама

Оказва се, че той е имал билет за Великобритания, където работел, и щом му свършила отпуската, излетял за Острова. Ченгетата измислили хитър план, за да накарат Шенер да се върне обратно в България. Те го подмамили и усилията им дали резултат. Заподозреният е заловен при кацането му на летище Варна вчера сутринта с полет от Лондон. Със стъпването на родна земя той е окован с белезници и пратен в ареста.

Там са го подхванали следователите, за да го препитат за детайли по случая. Когато разбрал, че Румен се разприказвал, и Шенер не останал по-назад. От обясненията на двамата разследващите разбрали къде са бижутата на убития. Те са намерени в посочена от извършителите заложна къща и прибрани от полицията като доказателство.

Засега се предполага, че Диян не е провокирал душманите си, а двамата тийнейджъри са решили да мъстят с насилие. Първоначалното обвинение срещу двамата е за убийство, но от Окръжната прокуратура в Добрич се канят да го изменят в грабеж, придружен с убийство.

Кметският наместник в селото Цветанка Йорданова уточни пред вестника, че участниците в зловещото престъпление не са жители на селото. Шефът на полицията в Добрич старши комисар Никола Панчев и наблюдаващите прокурори продължават да сглобяват пъзела на кървавото престъпление. Очаква се днес те да дадат повече информация за случая.

Русенец мъртъв в китайското посолство в Брюксел

Мистерия се заформи и около смъртта на друг гурбетчия - 36-годишния Искрен Йорданов от Русе. Той е намерен мъртъв в гаража на китайското посолство в Брюксел. С публикация в социалните мрежи майката на българина Елка Дончева съобщи, че не знае нищо за фаталния край на сина си. От думите й става ясно, че Искрен е заминал за Белгия при приятелка на 13 септември. Два дни по-късно той говорил с майка си по телефона за последно, след което следите му се загубили. На 20 септември на семейството му в Русе полицията обявява, че изчезналият българин е починал в Брюксел на територията на китайското посолство. Последната вест за Искрен, която майка му разбира, е, че приятелката му го е оставила на северната автогара в Брюксел до хотел на пакистанци.

От външно министерство обявиха, че консулът ни в Белгия работи по случая и очаква информация от местните власти. Той е разговарял с близките на починалия и оказва пълно съдействие.

Реклама
Реклама
Реклама