Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7675777 www.bgdnes.bg

Вальо Топлото изнася лекции пред съда

Димитров поучава 72-годишна експертка филолог

Обвиненият в пране на 20 млн. лв. шеф на "Топлофикация" се сдоби с безплатен адвокат

Напоителна лекция за значението на сложни банкови термини изнесе Валентин Димитров пред магистратите от Софийския градски съд. Обвиненият в пране на пари ексшеф на столичната "Топлофикация" успя и да препита по немски език 72-годишен експерт филолог.

Реклама

Димитров застана в четвъртък пред Темида за поредно заседание на делото срещу него за пране на 20 млн. лв. По време на процеса стана ясно, че при разследването милиони левове са намерени в сейфове и сметки - в българска и австрийска банка. С пачките са извършвани различни финансови операции.

Вальо Топлото обясни, че в изготвена експертиза по делото срещу него е допусната груба грешка. В документи, преведени от немски език, не е направена разлика между банковите термини "депозитна" и "депозитарна" сметка. За значението на думите в ожесточен спор освен Димитров се включиха двама експерти по финанси и филология, прокурор, съдии и адвокат.

Топлото проведе задълбочена лекция по темата. Той детайлно обясни разликата между "депозитна" и "депозитарна" сметка. По думите му разликата е, че в първия вид хората държат спестявания, а вторият се ползва за търговия с ценни книжа. Урокът на Димитров продължи с обяснения на термини като разплащателна, разчетна и клирингова и други сметки.

След обяснението на Димитров в спора за значението на термините се включи и 72-годишната Светла Мутафова, превела спорната експертиза. Жената обясни, че в немския език думата депозит се използва и за двата вида сметки.

Видимо изнервен, Вальо Топлото не остана длъжен и реши отново да се включи в спора, като онагледи своите твърдения, изписвайки на бял лист хартия думи на немски език.

"Какво значи думата Depot", попита Димитров експертката по филология, размахвайки листа, изписан с черен маркер.

Реклама

В отговор филоложката обясни, че това означава "депозит". Урокът по немски език продължи с още термини, за чиито значения Димитров продължаваше да изпитва експертката. В крайна сметка магистратите решиха, че Димитров е прав и трябва да бъде поправена грешката в спорната експертиза.

По време на делото стана ясно, че Димитров вече се ползва от услугите на безплатен адвокат. В средата на юни Топлото се оплака пред съда, че няма средства, с които да плаща на защитата си. По тази причина той помоли да му бъде назначен служебен адвокат, и по-конкретно Илиян Павлов, тъй като той бил запознат с водените срещу него дела. Прокурорът тогава се възмути и заяви, че е недопустимо съдът да плаща с държавни пари за лична защита. В отговор Топлото обясни, че иска точно този адвокат, за да не се проточва делото. В четвъртък Илиян Павлов бе официално назначен като служебен защитник на Димитров, което е прецедент.

Обжалват присъдата "невинен"

На втора инстанция ще бъде гледано делото за присвояване на 4,5 милиона лева от "Топлофикация" срещу Валентин Димитров. Той бе оправдан в края на юни от Софийския градски съд. Решението е обжалвано от прокуратурата и скоро ще бъде в ръцете на апелативните магистрати, научи "България Днес". Делото влезе за първи път в съда преди 13 години.

Междувременно Димитров прекара почти 3 г. в затворническото общежитие в Казичене, след като бе признат за виновен по дело за безстопанственост. Оказа се, че е похарчил милиони левове на дружеството за диетични храни, косачки за трева, маркучи, аксесоари за GSM, устройства за гонене на кучета. Пари са давани и за специални соли за вана, която е била в рехабилитационен кабинет, ползван понякога само от Димитров, електрически печки за отопление. Купувани са водни ски, бинокли, лодка и джет за базата в Приморско.

Четвъртото дело, което бе заведено срещу Топлото, бе за валутни престъпления. През 2018 г. обаче той беше оправдан и по него.

Реклама
Реклама
Реклама