Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7687567 www.bgdnes.bg

Балдъзата на "кокаиновия крал": Не се чувам с Брендо!

Пореден фалстарт на делото срещу Десислава Дишлиева, гледат иска на КОНПИ за отнемане на имуществото й

Не знам нищо за Евелин Банев, че кой поддържа контакт с него? Така отговори пред репортер на "България Днес" балдъзата на изчезналия "кокаинов крал" Брендо - Десислава Дишлиева. Запитана за бившия мъж на сестра си Моника Добринова, Дишлиева обясни, че никой не знае къде е. Брендо бе обявен за издирване след присъди в България, Румъния и Италия.

Реклама

Вдовицата на Константин Дишлиев дори не знаела, че зетят й издал книга преди години. В началото на 2015 г., докато е в нелегалност, той разпрати първото си произведение "Съзирам душата на България" и кутия с лотус. "Явно тогава му е дошла музата", коментира балдъзата. Тя посочи, че не знае какво се случва с обещаната от Брендо втора книга на философска тематика. Десислава изтъкна, че гледа да си движи своята работа.

Тя се яви вчера в Софийския градски съд, където е подсъдима за държането на тлъстата сума от над 3 млн. евро в клетка в трезор. Според разследващите парите са печалба от наркотрафик, осъществяван от Брендо, но засега не успяват да го докажат категорично.

През 2007 г. авоарите са открити в клетка 649 в трезор на столичния бул. "Евлоги Георгиев", собственост на "Финтех - България". Наемателят на касетата е мъж, а според обвинението действителният собственик на парите е Дишлиева и нейната фирма "Пам Пропърти". Самата бизнес дама твърди, че сумата е от дейността на фирмата й. Дружеството стопанисва сгради в центъра на София и в Студентски град, тризвезден хотел в столицата и по-малък в полите на Витоша.

Разследването, образувано за пране на пари, се точи 7 години. През 2014 г. делото е прекратено заради законовите промени срещу фигурата на "вечния обвиняем". С прекратяването на случая парите от сейфа са върнати. Месеци по-късно делото е възобновено след искане на главния прокурор.

Месеци наред магистратите изчакваха две съдебни поръчки. С едната искаха присъдата от Италия на скаталия се "кокаинов крал". С другата се иска информация от швейцарските власти - дали разследват злоупотреби на Банев или останалите. Службите отговарят положително, но не дават подробности.

Съдебната сага се точи вече 5 години и още е на самия старт. Вчера процесът трябваше да започне за трети път отначало. Предишните два пъти делото бе прекратявано заради съдебни заседатели. Единият почина, а другият се оказа подсъдим по дело, по което е погнат и клиент на адвокатката на Дишлиева - Ина Лулчева. Заради евентуален конфликт на интереси вторият заседател бе отстранен. Идването на Дишлиева в Съдебната палата вчера се оказа напразно. Защитничката й имала ангажимент във Военноапелативния съд. В съдебната зала магистратите се видяха в чудо, докато разберат кои са титулярните заседатели по делото и кой е резервният. След справка все пак стана ясно и така стартът на делото бе отложен за началото на ноември.

Реклама

Преди това на балдъзата на Брендо ще й се наложи още един път да посети сградата на столичния бул. "Витоша". Причината е искът на КПКОНПИ за отнемане на имущество от Десислава, дъщеря й Дарина и майка й Анна Добринова. Исковата молба на антикорупционната комисия е на стойност над 6,7 милиона лева. От тях 6 031 388 лв. е сумата от сейфа в левова равностойност, а над 700 бона са изчислени вноските по кредити и недвижимите имоти, които се водят на името на Дишлиева, на майка й или на дъщеря й. Повечето от необходимата документация по случая вече е събрана и в края на октомври ще се гледа гражданското дело.

Такова е заведено и срещу Брендо и членове на фамилията, с което общата сума, искана от семейството, набъбва на близо 30 милиона лева. КОНПИ търси от "кокаиновия крал", жена му Моника Добринова, голямата им дъщеря Александра и доведения брат на Банев - Симо Карайчев. Искът срещу тях е за над 23 милиона лева. Претендира се за отнемане на недвижими имоти в София, дружествени дялове и суми, преминали по сметки.

Една победа

Десислава Дишлиева вече води с 1:0 на Темида, след като получи една оправдателна присъда. Тя беше погната заедно с Брендо, жена му, доведения му брат Симо Карайчев като организирана престъпна група за пране на пари. Известната балдъза отговаряше за превод от 38 хил. евро от сметката на покойния си съпруг Константин Дишлиев в швейцарска банка в нейна лична. По делото бе оневинена и сестрата на Десислава - Моника Добринова. Брендо получи 6 г. затвор, които едва ли смята да лежи, защото духна преди окончателното решение в края на 2014 г. През март с.г. мярката му бе променена на подписка и той финтира чакащите го репортери, като напусна панделата с линейка. Оттогава вече около 5 г. е в неизвестност.

Реклама
Реклама
Реклама