Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7687961 www.bgdnes.bg

Чистач на митниците прекарва бежанци

Благовест Минков продължава бизнеса с боклук

Христо, който е бащата на трафиканта, също е задържан за аферата

На съд за трафик на бежанци е изправен бизнесмен, нает да почиства границата, показа проверка на "България Днес". В своеобразна схема „две в едно“ фирмата на Благовест Минков "Волф Милениум" отговаря за сметосъбирането в районите, където самият той развива и нелегалната си дейност. Самото дело в Специализирания наказателен съд от своя страна не се отразява върху бизнеса на Минков. След като прехвърля дяловете във фирмата на баща си, тя продължава да печели поръчки от Агенция "Митници". Самият Христо Минков, който е бивш кмет на Свиленград от СДС и настоящ общински съветник от ГЕРБ, също първоначално е намесен в нелегалната афера.

В края на 2017 г. общинарят бе задържан при акция на ГДБОП, разбила организирана престъпна група за прекарване на емигранти през границата. Начело на бандата е синът му Благовест заедно с трима свои помагачи, обявиха антимафиотите. Според съобщенията на МВР схемата стартира в началото на 2017 г. в района на ГКПП Капитан Андреево. След получена оперативна информация участниците в групата са поставени под наблюдение. Така разследващите документирали нелегалното вкарване у нас на поредната група нелегални емигранти от Ирак в района на село Труд. В прекарването на чужденците е участвал и бащата на Благовест Христо Минков, разкриха тогава разследващи.

Реклама

По същото време Баговест Минков официално върти и бизнес на граничния пункт. Чрез фирмата си "Волф Милениум" той отговаря за зимното почистване в района на булгаро-турската граница при ГКПП Капитан Андреево. Дружеството се грижи и за събиране на боклука на съседния пункт с Гърция Капитан Петко войвода. Това според разследващи позволява на служителите ежедневно да контактуват с граничните полицаи и да се осведомяват за обходите им по браздата.

При внесения впоследствие от спецпрокуратурата обвинителен акт името на бащата на Благовест не фигурира. Като негови помагачи в престъпната група са посочени Георги Атанасов, Николай Панайотов, Костадин Гудев и Стоян Георгиев. Криминалисти твърдят, че ключова роля има роденият в Свиленград Лилян Грудев. В досието си той има десетина присъди за шофиране без книжка, държане на наркотици и каналджийство. Според прокуратурата Минков и аверите му са улеснили нелегалното преминаване на българо-турската граница на 46 иракчани, сред които и 14 деца.

Оказва се, че течащото в момента дело не е навредило върху бизнеса на Минкови с Агенция "Митници". Малко преди ареста си синът Благовест прехвърля дяловете си във фирма "Волф Милениум" на баща си, който е и първият собственик. Веднага след това боклукчийските поръчки по границата продължават. В края на миналата година фирмата печели конкурс за зимно почистване на ГКПП Капитан Петко войвода, след като други кандидати няма.

Любопитни бизнес връзки

Любопитна биография има и съдружникът на Благовест Минков във фирма "Волф Милениум" Йовчо Кьосев. Криминалисти от Свиленград сочат Кьосев човек, гравитиращ около бившата ВИС-2.

През годините неговото име се появява в няколко фирми, свързани с групировката. Най-любопитна е историята на "ДИГ-94". Дружеството е създадено в далечната 1995 г. от основателя на ВИС Васил Илиев и дясната му ръка Димитър Димитров-Маймуняка. В протоколи от общи събрания тя директно е сочена като дъщерно дружество на висаджийския „ВАИ - инвест холдинг". За управител е избран Маймуняка, който развива трескава дейност. В мътните години на прехода висаджийската фирма успява да се сдобие с терен на входа на ГКПП Капитан Андреево, върху който вдига бензиностанция, ресторант и две чейнджбюра. Малко преди смъртта си Маймуняка и "ВАИ холдинг" прехвърлят акциите си в "ДИГ-94" на името на Йовчо Кьосев. Оттогава аверът на общинаря Минков е едноличен собственик на фирмата.

Реклама
Реклама
Реклама