Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7688641 www.bgdnes.bg

Гайдарят Никола Марковски: С нас Кобрата бие

333 каба гайди държим рекорда на "Гинес"

КОЙ Е ТОЙ

Никола Марковски е продуцент и организационен ръководител на най-многобройният гайдарски състав у нас - "101 каба гайди". Роден е на 1 август 1981 г. в Смолян. Тук израства и живее и сега. В 3-ти клас започва да свири на гайда и до ден днешен не е спирал да го прави. По професия завършва и работи и понастоящем в "Управление на транспорта". На 11 октомври от 19,30 ч. в зала 1 на НДК накуп ще се съберат повече от 200 гайдари, които ще отбележат 15-ата годишнина от основаването на състава.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Г-н Марковски, готови ли сте за концерта в НДК?

- Тренираме усилено, за да можем да изгладим всичко, което сме планирали като изпълнение. Идеята за концерта не е случайна, тази година гайдарският ни състав навършва 15 години от създаването си.

Реклама

- Как и кога е сформиран той?

- На 1 ноември 2004 г. е създаден в Образцово народно читалище "Христо Ботев" в Смолян след покана от тяхна страна. То е най-голямото в цялата област с най-много членове. Имаха амбиции за гайдарски състав от много дълго време и така се стигна до поканата към Костадин Илчев. Неразбирателство в друг гайдарски състав стана причината да останем свободни гайдари, които не репетираме в нито един състав. И оттам откликнахме на отправената ни покана. В началото бяхме 8 човека, после 20 и започнахме репетиции. Така до днес, когато сме вече над 150 гайдари в състава.

- На колко години е най-малкият гайдар?

- На 5. Друг интересен факт за нас е, че освен най-многоброен гайдарски състав имаме най-голямата школа за обучение на 110 деца. Те са от Смолян и региона.

- На концерта ще вземат ли участие?

- Да. Ще има гайдари от всички възрасти. Най-малкият е на 5 години, както казах, а най-големият - нашият ръководител Костадин Илчев, е на 71 години. Ще бъдем подкрепени и от други гайдарски състави. А началото на концерта ще бъде дадено с изявата на над 200 гайдари с едновременно изпълнение.

- Какво трябва да притежава и знае човек, който иска да свири на гайда?

- След като вътрешният му импулс заговори, то една малка частица от таланта вече го има. Тази частица трябва да се разпали и по време на работа да запламти. Няма как един човек, който няма вътрешно усещане и не носи в себе си българското и фолклора, да пожелае да се занимава.

- Коя гайда е най-добрата?

Реклама

- В България има две разновидности на гайдата - каба и джура. Ние в "101 каба гайди" и като цяло в Родопите свирим на каба гайда. Тя се отличава от другата с по-големия си размер. Мехът е по-голям, гайдуницата и ручилото също. Каба от турски означава мек. Това е от мекия звук, който гали ухото. В последно време има страшно много желаещи както от страната, така и в чужбина да се обучават и наши момчета, които напускат Смолян по една или друга причина, сформират школи в Пловдив и София. И каба гайдата се разнесе в цяла България, не само в Родопите.

- От какво се правят гайдите?

- Изработват се от естествени материали. Кожата е от коза или от яре. Дървото колкото е по-здраво и кораво, толкова е по-звънлив звукът. Затова най-често се използват слива, череша, дрян, акация.

- Колко струват?

- От добрите майстори излиза между 350 и 450 лева. Не съм майстор и не изработвам аз, но от тях знам, че се движи в този диапазон. Има и по-евтини гайди по пазари и сергии, но смело мога да заявя следното. Хората, които се занимават с качествена изработка на наистина свирещи каба гайди, имат достатъчно много работа и поръчки, че да изкарват гайди на сергията да ги продават. Тези, които се предлагат по събори, пазари и сергии, не са инструменти, с които да свириш. Когато някой иска да си поръча гайда и отговорът на майстора е, че ще бъде готова след 2-3 месеца, това е показател, че няма как да има готова гайда за сергията. Трябва си майсторлък и материалите да съхнат достатъчно дълго време. За целта са нужни около две години.

- Как се развива женският гайдарски състав към "101 каба гайди"?

- Това е също нещо уникално за гайдарството. Имаше много малко момичета и жени, които свирят на каба гайда. Но сега вече 13 дами има в нашия женски гайдарски състав. Ще ги покажем на сцената на НДК по време на концерта.

- На какви събития свирите?

- Те са най-разнообразни. Радостното е, че гайдата присъства на все по-големи и значими спортни и културни събития. Канени сме на двата мача на Кубрат Пулев в България, когато Кобрата каза, че ако няма гайди, не може да победи.

- Значи вие сте едни от основните козове?

- Като се изправим 101 каба гайди и засвирим, цялата зала се изправи на крака и това предвещава изхода на събитието. Освен това бяхме на стогодишнината на "Левски" и 70-годишнината на ЦСКА. Както и на бенефисния мач на Христо Стоичков и откриването на Историческия парк във Варна. Участваме и в спектакъл на Народния театър "Иван Вазов". И много други също.

- Какви професии имат гайдарите в състава?

- Няма състав от каба гайди, който да е чисто професионален. Всичките състави у нас се градят на самодейна основа и в "101 каба гайди" всички сме самодейци. До един сме започнали в някое читалище или детско-юношеския фолклорен ансамбъл в Смолян. Всички големи гайдари са минали през този ансамбъл, където наш учител беше Костадин Илчев. Професиите ни са разнородни. Имаме лекари, полицаи, служители в съда, прокуратурата, администрацията и всякакви други учреждения. Имаме хора, които се занимават с малък и среден бизнес. Хубавото е, че когато се съберем, няма никакво разделение и всички сме едно голямо семейство. Първо трябва да сме приятели, за да може, когато излезем на сцената, това да си проличи. Ако има някаква неприязън, няма как да свирим заедно и да доставим удоволствие на хората.

- Успява ли гайдата да обедини хората?

- Засвири ли, тя обединява народа. Не може при този звук от толкова много гайди човек да остане равнодушен.

 

- Кое е най-хубавото и емоционално преживяване през годините?

- Винаги има емоция. Сценичната треска и вълнението са част от изпълненията. Ако изчезнат, оставаш един бездушен човек, който не би се раздал така на сцената. Но като най-запомнящо се събитие за мен лично беше поставянето на рекорда на "Гинес" от 333 каба гайди в НДК на 12 май 2012 г. Тогава ми беше поверен и постът на диригент от едната страна на сцената. От другата страна беше Костадин Илчев. "101 каба гайди" беше в основата на организацията на всички гайдари и музикалното изпълнение. Никой не е подобрил още рекорда и ако го направи, ще имаме амбицията да си го върнем.

Реклама
Реклама
Реклама