Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7688736 www.bgdnes.bg

Зарганът на Тасос освирепя

Бял червей, месо от риба и белена скарида са лакомства за трофеи

Октомври наистина е времето на заргана! Любимата на мнозина морска риба отново се развихри от началото на месеца. А истински фурор правят наши рибари от бреговете на остров Тасос.

В края на септември, а дори и по това време от годината все още атмосферните условия позволяват слънчеви бани и това привлича туристи по плажовете. Тасос е най-близкият до България остров в Егейско море. От София до там разстоянието е по-малко от 400 километра. Най-удобно се стига с ферибот от пристанището на Керамоти.

Реклама

Въдицата в багажа е просто задължителна. Навсякъде около Тасос "ври" от заргани. Не са рядкост и трофейните екземпляри, дълги по метър, че и повече.

При проверка на място "България Днес" установи, че българските рибари пълнят без проблем хладилната чанта със заргани. Дори не е нужно да ставате в ранни зори, тъй като рибата кълве през целия ден. Хубави позиции за замятане от брега има от всички страни на острова. Ние бихме препоръчали пристанищата в Лименас, Хриси Амудия и Потос. От всеки плаж също може да се замята в следобедните часове.

Най-резултатният монтаж е с бомбарда. При тихо време отлично работи плаващата по повърхността, докато при вълни заложете смело на бавнопотъваща или потъваща. Предвид възможността да закачите гигантски зарган, в никакъв случай не рискувайте с тънко влакно. Куката се връзва на повод с дебелина поне 0,18 мм.

Морската риба има няколко любими деликатеса. Най-хубавото е, че се лови отлично на обикновен бял червей, какъвто може да се купи от всеки риболовен магазин и у нас. Закачат се по няколко червейчета. Понякога едрите заргани предпочитат по-солидна примамка като парченца месо. Това може да бъдат изрязани лентички от тялото на друг зарган. Отлична работа вършат и различни мариновани риби от бурканче. Белена скарида понякога върши чудеса.

Огромни пасажи от заргани плуват не само около Тасос, но и до бреговете на съседните гръцки острови Самотраки и Лемнос. Припомняме, че любителите на риболова с изкуствени примамки вече хващат страхотни хищници като лаврак, лефер, баракуда и дорадо.

Реклама

Пържен на тиганче с узо

Зарганът е много вкусна риба, а приготвянето й е елементарно. Особено когато наловим риби със среден размер до около половин метър.

Месото на заргана е нежно и изключително богато на фосфор, поради което и костта му е зеленикава на цвят. Рибата се почиства и осолява. Пържи се с царевично брашно, като може да се добави и малко червен пипер за допълнителен загар. Сервира се с лимон, а мезето върви чудесно с гръцко узо.

По-едрите заргани могат да се нарежат на филета и да се панират. Панировката включва царевично брашно, яйца, прясно мляко, сол, млян черен пипер. Може да се поднесе със сос от зехтин, ситно нарязан магданоз, счукан чесън и оцет (или лимонов сок).

Реклама
Реклама
Реклама