Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7690043 www.bgdnes.bg

Визи спъват Полфрийман за полет

Билет до Австралия и паспорт

Четирима охранители искат да летят с Джок

Визи за Австралия спъват Джок Полфрийман да отлети за родината си, научи "България Днес". При течащите постоянно разговори между различните институции и защитата на австралиеца е поискано Австралия да осигури четири визи за полицаи, които да съпроводят предсрочно освободения до родината му. Настояването е устно, а представеният мотив е, че казусът с Джок "е сложен". Така Полфрийман ще бъде пазен като държавния глава или премиера, когато са на посещение зад граница. Иначе още преди дни австралиецът подписа съгласие за доброволно напускане на пределите на България в присъствието на консулски представители на Австралия.

Самолетният билет до Страната на кенгурата е закупен и вчера адвокатът на австралиеца Калин Ангелов го представи пред дирекция "Миграция" заедно с паспорта на Полфрийман.

Реклама

"Знаят, че ги има, но ги входирах официално. Натам да си ги разпределят по институциите кой където ги иска", коментира адв. Ангелов.

Междувременно казусът с Полфрийман наистина става още по-сложен, след като съдът постанови, че той може да замине, но в същото време не може да напусне Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Причината е в паралелно течащите процедури, които водят до противоречиви заключения.

Софийският градски съд и Административният съд - София град, се произнесоха по две различни жалби, подадени от адвоката на Полфрийман. Едното разпореждане показва, че той няма забрана да напусне страната, а другото - че не може да задължи миграционните власти да го пуснат незабавно от Бусманци.

Освободеният предсрочно от затвора австралиец Джок Полфрийман няма забрана за напускане на страната, тъй като тя е отпаднала още в момента, в който присъдата му е влязла в сила. Това се казва в разпореждане на съдия Даниела Талева от Софийския градски съд. Тя е оставила без разглеждане молбата от адвоката на Джок Полфрийман. С нея се иска да му бъде отменена наложената в качеството на обвиняем в досъдебното производство мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане пределите на Република България". Забраната е наложена от прокуратурата в момента, в който Полфрийман е бил задържан за убийството на Андрей Монов през декември 2007 г., и целта на налагането й била да спре евентуален опит на Полфрийман да напусне страната, преди делото срещу него да е приключило.

Административният съд в София-град отхвърли искане на Полфрийман за незабавното му освобождаване от Бусманци, където бе настанен, след като излезе от затвора. Адвокат Ангелов подаде молба, с която поиска от съда да задължи директора на дирекция "Миграция" на МВР Николай Николов да преустанови противозаконните действия спрямо Полфрийман и той да бъде освободен от центъра в Бусманци, съобщи lex.bg. Съдия Елеонора Попова прие, че действията по настаняване на Полфрийман се основават на закон – този за чужденците, и са извършени в изпълнение на издадените заповеди. В последната шефът на дирекция "Миграция" изрично е посочил, че заповедта за експулсиране подлежи на незабавно изпълнение.

Реклама
Реклама
Реклама