Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/7693437 www.bgdnes.bg

Красимир Балъков: Имаме голям шанс за Евро 2020!

Ще излъжа, ако кажа, че виждам пълно себераздаване от всеки в националния

Българският национален отбор по футбол може да играе на европейското първенство догодина. В това е напълно убеден селекционерът ни Красимир Балъков, докато разговаряме с него преди мачовете с Черна гора и Англия. Най-откровеното и лично интервю, откакто е начело на националите, той се съгласи да даде специално за читателите на вестник "България Днес". Въпреки четирите загуби на "лъвовете" под негово ръководство Балъков говори уверено и с оптимизъм. Обещава да предаде това и на играчите. Ето всичко, което легендата разкри пред нашата медия по време на честния и обстоен разговор за състоянието на националния тим.

Реклама

- Г-н Балъков, очаквахте ли, че ще бъде толкова трудно, когато се съгласихте да поемете националния отбор на България?

- То не може да бъде друго, защото вече 16 години българският национален отбор не се е класирал за нито едно първенство. Не съм очаквал да бъде лесно, дори напротив. Мен трудностите не ме притесняват. Необходимо е повече време и търпение, за да се случат нещата.

- Колко е това време? Може ли да се постави някакъв срок, в който националният отбор би имал различен облик от сегашния?

- Ако говорим нещо реално да тръгне нагоре, ние работим по една концепция, която ще бъде представена пред медиите в подходящия момент. Става въпрос за развитие на детско-юношеския футбол. Това ще да даде основа след 4-5 години и повече, ако планът влезе в действие и заработи, ние да нямаме притеснения за националните ни формации. Повече по този проект не мога да кажа сега.

- Това ли е основният приоритет за вас като национален селекционер - да налагаме и развиваме младите играчи?

- Ние не сме се отказали от факта, че можем да се класираме на предстоящото европейско първенство догодина. През март месец на 99,9 процента ще играем бараж през Лигата на нациите. Но не искам отсега да коментирам тези баражи, докато не станат 100 процента сигурни. Имаме напълно реален шанс да се изправим срещу отбори от нашето ниво, независимо че като индивидуалности може да играят в по-силни първенства. Но няма да са отбори от рода на Англия, на Чехия например. Това е голям шанс според мен. Европейските квалификации вече ги загубихме и в мачовете до края ние ще работим за обиграване на отбора, изчистване стила на игра. Голяма част от футболистите от сегашната генерация вероятно няма да вземат участие в следващите световни квалификации. Така че за тях сега е един огромен последен шанс да постигнат нещо значимо.

Реклама

- Могат ли феновете реално да се надяват за класиране на Евро 2020?

- Голям шанс имаме! Много позитивно съм настроен към този въпрос. Въпреки четирите загуби под мое ръководство - три в квалификациите и една в контролата, моите виждания, които искам да предам на футболистите, се случват малко по малко на всеки следващ лагер. Извън резултатите останалите неща са все по-добре. Затова съм убеден, че през март ще имаме реален шанс за класиране на европейското.

- В какво се крие потенциалът на нашия отбор? Няма какво да се лъжем тези футболисти са доста критикувани и са натрупали много негативизъм сред феновете.

- Отборът е натрупал негативна енергия от много години. За жалост, като селекционер виждам, че тази енергия продължава да се трупа с негативни резултати. Аз все пак смятам, че е морално тази генерация в този си вид, макар и със състезатели на по-напреднала възраст, да бъде оставена. Да видим дали наистина може да използват уникалния шанс, който ще им се отвори през март. Както се случи при нас през 1994 година. Ако Израел не беше бил Франция и ние не бяхме вкарали гола в последната минута, сега и ние нямаше да бъдем това, което сме. Трябва да имаш доза шанс и късметът да бъде на твоя страна, когато работиш за този късмет.

- Смятате ли, че промяната в манталитета на нашите футболисти е разковничето към бъдещи успехи?

- Да, манталитетът е едно от основните неща. Той трябва да бъде до такава степен променен, че всички, които са повикани в националния отбор, да се раздават на 100 процента. Трябва да се знае, че времето както на мен, така и на всички, е оскъдно. Нямаме право да правим компромиси с футболисти, които не са отдадени до край.

- Виждате ли себераздаването, което е необходимо, за да носи всеки един играч националната фланелка?

- Ще излъжа, ако кажа, че го виждам. Но може би целият този негативизъм им влияе. Опитваме се да им дадем визията и начина, по който искаме да функционираме. Ползваме най-модерна и нова технология във футбола, за да предадем на играчите тази информация.

- Доколко се отразява на националния тим това, че футболистите ни не играят в силни европейски първенства или са резерви в клубовете си?

- Разбира се, че това е един от основните проблеми. Ако погледнем дори футболистите на Черна гора или Косово, почти всички играят в силно развити европейски футболни държави. Това е още една от причините защо ни трябва още повече време, отколкото на тях. Играят в силни първенства с друга динамика. Нашите футболисти идват от по-слаби първенства и е необходимо да компенсираме с колектив, с дух, със заряд, с тактическа дисциплина. Тези неща трябва да ни дадат възможност да имаме шанс за успех. Опитваме се да осъществим това нещо по най-добрия начин. До март месец играчите вече ще имат 8 мача под моето ръководство. Тогава се надявам, като дойдат тези баражи, че ще имаме реалния шанс да се сбием. Един мач винаги може да го вземем.

- Притеснява ли ви това, че започнахте престоя си начело на националния отбор с 4 поредни поражения?

- В България има прекалено много хора, които разбират от футбол. Аз приемам критики. Човек трябва да гледа реално на нещата в дълбочина назад и да вярва в успехите напред в бъдеще. Аз вярвам, че през март ние ще успеем. Трябва да имаме и късмет най-добрият ни материал да бъде налице.

- Какво да очакваме от предстоящото гостуване на Черна гора в петък?

- Техният отбор има нов треньор - Фарук Хаджибегич. Нормално е той да направи някои промени в състава им, но като цяло сме запознати с футболистите, които е извикал. Изгледали сме всички техни мачове. Наясно сме с какво може да излезем и ние. Много трудно може нещо коренно различно да се измисли. В края на краищата ситуациите са идентични. Отиваме в Черна гора за победа. Ние вече няма какво да губим, след като загубихме квалификациите. Искаме да се подготвим по най-добрия начин за баражите през март. В тези квалификации се опитваме не само ние да се съобразяваме с противника, а и противникът да се съобразява с нас.

- Идва и голям мач с Англия - един от най-силните национални отбори в света. Може ли това да е плюс за нашия отбор?

- Аз вече казах, че моето желание е един ден да видя българският национален отбор да играе този динамичен и модерен футбол, който играе Англия. Работя всеки ден в тази насока.

- Смятате ли, че английският селекционер Гарет Саутгейт преобрази облика им?

- Саутгейт е човек, който знае какво прави и знае как да използва качествата на футболистите си. Но да не забравяме, че той има и богат избор на играчи. Нещата са просто несъпоставими с тези в България.

- Логична ли беше загубата ни на "Уембли" с 0:4?

- Може да звучи банално, но ние показахме в Англия, че можем да се противопоставим игрово на един отбор като тях. Като изключа четирите положения, от които паднаха головете - всъщност ние сами си ги вкарахме, играхме един сносен и хубав футбол. Като сравня коментарите в България с тези в Англия, то разликата е огромна. На Острова ни определят като една приятна изненада въпреки загубата ни. Нормално е индивидуалните грешки да доведат до поражение.

- В Прага също започнахме добре, поведохме, защо не издържахме?

- Тогава бяха едва първите докосвания на футболистите с мен. Аз имам нова визия, нов начин на работа. Няма как от днес за утре нещата да се променят. Това, което аз усещам и чувствам, е, че футболистите вече се опитват да обработят информацията ми по най-добрия начин. Тези играчи като юноши са работили в различни клубове и всеки е обучаван по различен начин, без някаква обща концепция, без виждания за модерния футбол. Този спорт се промени тотално. В днешно време вратарят играе и като полеви играч във всички големи клубове.

- Как вие успяхте по ваше време, за да достигнете до четвъртото място в света?

- Нашият успех не е случаен. Той е плод на работата на тези спортни училища и на добрите школи и треньори, които имаше тогава. И сега трябва да го направим отново.

Реклама
Реклама
Реклама