Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7693463 www.bgdnes.bg

Шефът на съюза на ловците и риболовците инж. Васил Василев: Атаките на мечки зачестяват

Популацията на дива свиня ще бъде намалена наполовина

Кой е той?

Инж. Васил Василев е председател на най-голямата неправителствена организация в страната - Съюз на ловците и риболовците в България. Той е роден през 1980 година в град Троян. Завършил е "Горско стопанство" в Лесотехническия университет, а след това изкарва магистърска степен "Ловно и рибно стопанство". Василев говори пред "България Днес" по повод откриването на сезона за лов на диви свине, който стартира през изминалия уикенд.

- Г-н Василев, в събота се откри ловният сезон за диви свине. Ловците бяха притеснени ще има ли изобщо лов заради свинската чума. Какви бяха вариантите?

Реклама

- Част от стратегията на Европейския съюз за справяне с това заболяване предвиждаше пълна забрана на всякакви дейности, включително лов в инфектираните зони. Това беше най-трудната част в преговорите с Европейската комисия от страна на държавата - да обясним, че всички тези забрани не допринасят за справянето с проблема. Затова е необходимо да се разрешат алтернативни подходи за намиране на решения. Имаше действителен риск предвидените ограничения за редовите ловци да останат с по-голяма строгост. Радостно е, че постигнахме споразумение и ловът започна нормално. В самите инфектирани зони не може да има лов - такива са изискванията. Разликата е, че те бяха значително намалени. Преди обхващаха площ от 200 квадратни километра, а сега едва от 3.

- Потърси ли държавата помощ от ловците в борбата с чумата?

- Разбира се, че държавата разчита на помощ от ловците. Регулиране на популацията на дивите свине е възможно единствено чрез лова. Ние сме важен елемент от борбата с това заболяване. Поддържаме постоянен диалог, за да намерим решение на тези проблеми. Апелирам колегите да положат необходимите усилия ефективно да намалят популацията на свинете и техните приплоди.

- Ефективни ли бяха решенията, които се вземаха дотук? Още миналата година беше вдигната една съмнителна от гледна точка на превантивност ограда по границата с Румъния.

- Всяка мярка, която се прилага, може да бъде разглеждана от различни ъгли. Не мога да дам оценка дали оградата свърши работата, за която беше изградена. Държавата би следвало и занапред да отделя значителен ресурс - и кадрови, и финансов, в обучение и квалификация. Средствата, които се инвестираха за тази ограда, можеха да бъдат похарчени в тази насока и резултатът щеше да е по-добър.

- Как ловът на диви прасета ще се отрази на разпространението на чумата?

- Ако някой си направи труда да погледне разпространението на заразата, много ясно ще установи, че всъщност заразата прави огромни скокове. Не е възможно тя да бъде пренесена чрез дивите свине. Един от основните преносители е човекът със своята ежедневна дейност. Дивата свиня е един естествен резервоар на заболяването. По тази причина е необходимо тя да бъде редуцирана. Ако заболяването навлезе по-сериозно, ще са необходими години, за да се изкорени. Целта е да се избегне заразата от дивите към домашните прасета и обратно.

Реклама

- Как ловците гледат на получилата се ситуация?

- Колегите, на първо място, са притеснени. Защото все пак ловът на дива свиня е основен у нас. Част от ловците подценяват сериозността на проблема. Ловните сдружения са притеснени, че ако не бъдат осигурени нужните финансови средства от държавата, те самите няма да имат възможност да реализират всичко по най-пълноценен начин.

- Възможно ли е, ако чумата не бъде овладяна, популацията на диви свине на територията на България да бъде сериозно застрашена?

- Във всички случаи ще бъде сериозно засегната. Но така или иначе наше задължение е да работим системно за овладяването на този проблем. Това ще отнеме години и няма да се реши лесно. Вероятно популацията ще бъде редуцирана на половина.

- Има ли официална статистика за това колко са дивите свине у нас към момента?

- Официалната статистика сочи численост от 100 хиляди диви свине, като пролетен запас. Моето мнение, че тази цифра е надценена заради метода, по който се установява. Глиганите имат скрит начин на живот и трудно можем да ги преброим точно. Съществува известен процент грешка. Според мен реалната численост е 60-70 хиляди животни на територията на страната.

- Може ли да се консумира месо от прасе, за което е установено, че е заразено?

- Консумацията на заразено с вируса на АЧС месо не е опасна за хората. Но от друга страна, е опасна за разпространяването на заболяването. Затова е важно всяко болно животно да бъде унищожено.

- Всяка година неминуемо има инциденти в гората, когато започне груповият лов за едър дивеч. Как могат да бъдат сведени до минимум тези случаи?

- Това е факт. Броят на инцидентите намалява, но в определени години има подобни пикове. Един отнет човешки живот по време на лов е прекалено скъпа сметка, която да плащаме ние като членове на обществото. Апелирам към всички ловуващи стриктно да спазват указанията на ръководителите на ловни излети относно мерките за безопасност при боравене с оръжие. Изискванията не са чак толкова много и са добре известни на ловците. Стрелбата винаги трябва да бъде по посока на ясно видима цел, да виждаме къде отива куршумът. Да не се стреля по посока на хора, населени места, съоръжения, където е възможна грешна преценка за далечината. Също така никога ловецът да не променя мястото, на което е поставен от ръководителя на излета. Задължително оръжието се зарежда едва когато човек застане на позиция, и се изпразва веднага след края на гонката. Оръжието се пренася незаредено и без патрон в цевта, за да няма опасност от неволен изстрел. Употребата на патрон, зареден със сачми, по време на групов лов за дива свиня е забранена заради риска от рикошети.

- Тази година мечка извършваше нападения над животни в Смолянско. Какви са критериите, за да бъде издадено разрешително за отстрел на мечки?

- Проблемите с мечката стават все повече и повече. Има наказателна процедура срещу България относно една направена преди доста години промяна в законодателството, която все още не е изчистена. Мечките се отстрелват само с квота, отпусната от Министерството на околната среда и водите. Прави се мониторинг за състоянието популацията на вида. Такива конфликтни животни трябва да бъдат незабавно отстрелвани. Важно е да има съдействие от държавните органи по този въпрос. Защото в противен случай хората вземат инициативата в свои ръце и използват незаконни методи, за да опазят своето здраве и имущество. Това е изключително вредно. Имаше отровени белоглави лешояди. Не бива да се създава конфликт между хората и големите хищници.

- Увеличава ли се популацията на мечки у нас?

- Закономерно популацията им расте, защото те нямат естествен враг. Единственият фактор са техните местообитания. Мечката в страната е в добро състояние. Ако има места, където популацията не бележи ръст, това е именно защото държавата не е реагирала своевременно на такива инциденти.

- В днешно време част от обществото е настроена срещу лова и ловците. Как тези хора могат да разберат, че ловецът всъщност е приятел на природата?

- Когато посланията не са отправени по подходящ начин, съвсем нормално е да бъдат подбудени негативни обществени реакции. Хората, които реагират така, нямат реалната представа как се живее в съжителство с един такъв едър хищник като мечката. Друг е въпросът, че невинаги ловците трябва да излизат със снимки от лова по социалните мрежи. Това не допринася за имиджа на нашата дейност. Надявам се постепенно да има взаимно осъзнаване в тази посока.

- Вие също сте запален ловец. Открихте ли сезона?

- При първа възможност ще се включа в инициативата на държавата за намаляване популацията на дивите свине. Най-ценният ловен трофей е споменът от чудесния излет с приятели сред естествената природа. Това дали животното ще донесе трофей, който да бъде оценен, вече въпрос на личен шанс.

Реклама
Реклама
Реклама