Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7695266 www.bgdnes.bg

11 г. по-късно: Погват чешки бизнесмен за убийство на съдружник

Убийство отпреди 11 години е на път да се разплете пред Темида! След поредица от спирания и възобновявания делото срещу българо-чешкия бизнесмен Никола Молчан влиза в Софийския градски съд. Той ще отговаря за смъртта на своя съдружник Либор Мировски през далечната 2008 г.

Разследването на няколко пъти е пратено в пета глуха, но роднините на убития не спират да търсят истината. Години наред те не се примиряват и пускат жалби срещу постановленията на прокуратурата за спиране на производството. Според следователите срещу Молчан имало само косвени улики. В крайна сметка съдът отменя постановлението, като решава, че въпреки непреките доказателства по казуса трябва да бъде проведено съдебно следствие.

Реклама

Така Никола Молчан ще седне на подсъдимата скамейка в четвъртък. Разпоредително заседание по делото е било насрочено за лятото, но е отложено заради ангажименти на защитника му Живко Живков. Пред магистратите като частни обвинители ще искат да бъдат допуснати роднините на Мировски - Марие, Вероника, Либор, Якоб и Петра. Това са жена му, двамата им синове, майка му и сестра му.

Именно сестрата Петра пристига в България, за да разбере какво е станало с брат й и провежда собствено разследване. Трупът на строителния предприемач Либор Мировски е открит на 29 октомври 2008 г. Край софийските села Бистрица и Железница берач на шипки се натъква на тялото, което лежи в поза по очи. Жертвата е със смъкнати до коленете панталони. Криминалисти установяват, че мъжът е убит в гръб с 4 куршума от 7.65-милиметрово оръжие.

Разследващите се насочват към Молчан, защото според близките на убития той е последният човек, който го е видял жив. Твърди се, че Молчан и Мировски са били приятели и бизнес партньори. Придобили земя в Слънчев бряг и започнали да строят курортни жилища. Заради финансови проблеми Молчан излязъл като партньор от фирмата "Бохемия сити".

Разминавания в датите навеждат следователите, че заподозреният има алиби. Патоанатомите установяват, че Мировски е убит между 24 и 48 часа от намирането на трупа, което означава - между 27 и 29 октомври. По това време Молчан е в служебна командировка - той заминал на 23 октомври и се върнал на 1 ноември.

Други обстоятелства обаче заковават Никола Молчан. Разследването установява по клетките на мобилните оператори, че той се е намирал на едно и също място с убития - в полите на Витоша. Това противоречи на версията на Молчан, че двамата са се разделили след посещение на "Офис 1" в столичния кв. "Лозенец".

Мистерията се заплита след изчезването на Мировски, след като издирвачите проследяват кога е преминавал границата. Оказва се, че Либор Мировски е регистриран в системата на летище София за полет към Франкфурт, но авиокомпанията няма данни да е излетял. Граничарите признават, че при тях дошъл човек, който им заявил, че Либор Мировски е в опасност, защото е преследван от българската мафия. Служителите посочили Молчан като човека, който ги уговарял да вкарат данните на Мировски от паспорта му в компютъра. По-късно в интервю Молчан разказва, че е дал 2 хиляди евро на граничар, но парите били заради застрахователна шашма с шкода, която Мировски планирал.

Реклама

Коз за обвинението става и есемес, изпратен от телефон на Мировски до негов бизнес партньор. В съобщението, пуснато от родината му, изчезналият "посочвал", че е добре, има много работа и те не трябва да се безпокоят от отсъствието му. Криминалистите изясняват загадката, когато откриват мобилния телефон. Това става след признанията на шофьора на заподозрения - Боян Божинов. Той проговаря пред ченгетата и разкрива, че по нареждане на Молчан е пътувал до Чехия и е носел сим картата на убития Мировски. Там той сложил сим картата и изпратил есемеса, след което изхвърлил апарата. След показанията полицията открива телефона в канал в Прага. Експертиза доказва, че това е същото устройство, от което е изпратено съобщението. Молчан контрира, че шофьорът е бил принуден от полицията да говори и дава разнопосочни свдения за цвета на телефона.

След като събират тези доказателства, от прокуратурата арестуват Никола Молчан в началото на януари 2009 г. Заедно с него е заключен и като помагач шофьорът Божинов, но магистратите преценяват, че няма улики срещу него. На първа инстанция Молчан е оставен в ареста, а апелативният съд го пуска без мярка, като се мотивира, че няма категорични доказателства.

Две години по-късно мистериозен плик със записи получила сестрата на жертвата. Флашката съдържала записи на разговорите по телефона на Никола Молчан с шофьора му Боян. От аудиозаписите ставало ясно как Молчан дава нареждания да бъдат прикрити следите от убийството, разказват роднините на убития. Сестрата предала уликите на разследващите.

Жалва се от побой

От полицейски тормоз се жалва Никола Молчан след ареста. "В продължение на 5 часа бях брутално бит в столичната полиция. Блъскаха ме с юмруци, с лакти. Ритаха ме. Удряха ме с бухалки, с кошче за боклук. Включваха електрошок в слабините ми. Скачаха върху гърдите ми. Губех съзнание и ме заливаха с вода, за да се свестя, и изтезанията продължаваха", разказва задържаният при явяването си пред съда. След като е пуснат, той показва снимки на синините и травмите си.

Покрай ареста му чешки медии пишат за Молчан, че той е разследван в Прага за още 2 трупа, единият от които на баща му.

Реклама
Реклама
Реклама