Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7699002 www.bgdnes.bg

Човек на Доктора на съд за контрабанда

Осем години се точи разследване на нелегална схема

Помагачът на боса Йоанис Стратакос Димитър Баджаков част от аферата "Митнически хакери"

На съд за грандиозна афера с нелегални цигари отива грък, сочен за дясна ръка на Иван Тодоров-Доктора, показа проверка на "България Днес". Според разследващи нанесените щети за бюджета от дейността на Йоанис Стратакус-Асоса са за над 10 млн. лева. Това не пречи разследването на нелегалната схема да се точи вече осем години. Докато папките се прехвърлят, един от помагачите на Стратакус, бившият митничар Димитър Баджаков, се замесва в друга още по-мощна митническа афера, а издирването му от Интерпол не е пречка да влезе в бизнес отношения с МВР.

Реклама

Схемата на Асоса и Баджаков е разбита през 2011 г. при мащабна акция на ГДБОП с кодово име "Контрабандистите". След координирани обиски в няколко града са открити над 5100 мастербокса цигари за 15 млн. лв. Преди операцията спецченгетата наблюдават четири месеца Стратакус, който е известен с предишни подобни подвизи. Оперативна информация го сочи за пръв помощник на Иван Тодоров - Доктора. След разстрела на легендарния контрабандист през 2005 г. Йоанис Стратакус се захваща сам с прекарване на цигари покрай официалния си внос на гръцка марка, обясняват спецченгета. През 2009 г. на границата са задържани няколко негови тира с цигари за 6 млн. лева при опит да влязат у нас с фалшиви документи. След акцията спецченгета коментираха пред медии, че схемата се покровителства от митничар с прякор Цайса, който прибирал по 50 000 евро на пропуснат тир.

Осуетеният опит не обезкуражава гърка Йоанис Стратакус. Веднъж опарен, той изпипва по-добре схемата си, обясниха разследващи. За целта чрез доверени хора започва да поръчва огромни количества цигари в Дубай и Китай, обясниха на пресконференция разследващи. След това стоката се превозва до Гърция, откъдето нелегално се внася у нас през три митнически пункта. За услугата шофьорите Живко Узунов и Благовест Янчев получавали по 500 евро на курс. След пристигането у нас цигарите са разпределяни из тайни складове в различни градове. Сред отговорниците са Веско Дичев - Бъбрека и Петър Тодоров - Кинг-Конга, който е шурей на Йоанис Стратакус.

При операцията спецченгетата задържат повечето от членовете на бандата, но босът Стратакус си плюе на петите. Соченият за негов доверен финансист Димитър Баджаков скоро след това излиза под гаранция, докато разследването се прехвърля из различни звена на прокуратурата.

Повдигнатите обвинения на Баджаков не са пречка той да влезе в бизнес отношения с фирмата на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Сътрудничеството между обвиняем и пазители на закона стартира на 21 януари 2015 г. Тогава фирмата на Баджаков "Бизнес Актив" сключва пет годишен договор за наем на ресторант "Бизнес клуб БМВ" на столичния бул. "Мария Луиза" 101, притежаван от едноименната полицейска фирма. Помещението в топцентъра на София е с площ 548 кв. м и съчетава в едно елегантен кафе-бар, ресторант и модерен бизнес клуб. Там години наред се провеждат тържества и официални мероприятия на вътрешното министерство. Нерядко висши началници дават обяд там за официалните си гости от чужбина.

Три месеца след като дава ресторанта на обвиняемия в контрабанда Баджаков, управителят на държавната фирма БМВ изненадващо решава да развали договора. Баджаков отказва да освободи "полицейския ресторант" с мотив, че има петгодишен договор. Изхвърлен е едва в края на 2015 г., след като държавното дружество печели заведеното дело, става ясно от публикуваната присъда по случая.

Реклама

Докато се съди с фирмата на МВР, Баджаков се замесва в друга нелегална афера. Той става част от престъпна група, която чрез специален вирус успява да пробие компютърната система на митниците. Благодарение на контрола си върху компютрите бандата на Баджаков успява да манипулира данни за стотици преминаващи през страната товарни камиони. Това позволявало на различни търговци да избягват плащането на ДДС и акцизи. Тарифата е 25 хил. евро на камион. Според прокуратурата схемата започва да действа в началото на 2015 г. Бандата е разбита едва през месец май 2017 г. По-голяма част от участниците са арестувани. Самият Баджаков бяга и е обявен за издирване от Интерпол, обясниха прокурори.

Две години по-късно според запознати той отново е в България и си живее преспокойно в родния Свиленград.

По стъпките на татко

За Димиър Баджаков участието в контрабандни афери буквално се предава по наследство, коментират иронично пред "България Днес" спецченгета. Подобни прояви има и баща му Тодор. През 2006 г. работещият като митничар на ГКПП Капитан Петко войвода Баджаков-старши е задържан при акция срещу банда за нелегален внос на цигари. Година по-късно той и няколко негови колеги получават условни присъди.

Реклама
Реклама
Реклама