Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7699957 www.bgdnes.bg

ТАТЯНА ЛОЛОВА

Коя я тя

Татяна Лолова е българска театрална, филмова и телевизионна актриса. Известна е главно с комичните си роли в киното, на театрална сцена, по телевизията и радиото.

Родена е на 10 февруари 1934 г. в София. Майка й е от руско-украински произход, а баща й Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.

Реклама

Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и др.

Кариерата й започва още през 1955 г. в Русенския театър. В края на следващата година, на 26 декември, тя става първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричен театър, където се превръща в една от най-големите му звезди.

През 1978 г. тя временно напуска Сатирата и се премества в театър "София", за да играе драматични роли. И тук появата й на сцената се увенчава с успех. По-късно играе и на сцената на Театър 199.

Лолова признава, че още от началото на кариерата си мечтае да играе драматични роли, но още от първи курс всички забелязват комедийния й талант, с който тя се превръща в звезда в родните театър и кино.

Татяна Лолова има редица театрални награди, а през 2007 г получава "Аскеер" за цялостно творчество.

В последните години Татяна Лолова блести от малкия екран с ролите си в сериалите "Английският съсед" и "Домашен арест".

Реклама

Татяна Лолова безспорно е една от най-талантливите и обичани български артисти, без която нашата сцена би била твърде пуста, а киното не би било същото.

Роднина съм на Ботев

Комедийната актриса се оказа родственичка на големия български поет Христо Ботев. Това призна самата тя преди дни, на представянето на новата си книга "Дневници и делници".

"Роднина съм на Христо Ботев. Силно любя, но може би от егоизъм - защото, за да мразиш, се иска страшно много енергия, аз не мога да мразя. Аз съм топка от любов, това съм аз", сподели Таня. И допълни:

"Харесвам Ботев, знам го наизуст. Майката на баща ми, която е от Калофер, е в роднински връзки с майката на Ботев. Но България е толкова малка, че всички имаме за роднини както велики, така и недостойни българи. Напоследък често се пише за руско-украинския произход на майка ми и много са ми смешни тези, които твърдят, че са чисти българи. Дори само заради кръстоносните походи, които са минали по нашите земи, българският ген е толкова омешан, че няма накъде. И слава богу. Явно мешавината е тази, която прави хубавото у един народ, иначе нацията се изражда".

В новата си книга царицата на комедията разказва за стотиците си интересни случки на сцената и извън нея.

"Навремето участвах в много хумористични програми, но днес порнографията в България май стана ежедневие. Може би така е в цял свят, не знам. За съжаление, човек привиква на лошото, на грозни думи - също. Спомням си, че когато присъствах на борба с бикове в Испания, забиването на първата пика в красивото, здраво, мощно животно и последвалото рукване на кръвта ми бе направо непоносимо. Но на четвъртия удар някои свикват. Така се свиква и с мръсните думи, с лошия вкус. През целия ми живот на актриса съм искала за мен да не се знае нищо. Държала съм, когато хората дойдат, да ме видят на сцената и да им е приятно. Не искам нито да знаят през колко дупки минавам вечер по улицата, нито как изглежда боклукът в контейнерите пред дома ми, нито колко ме е страх да се прибирам нощем", споделя откровено Лолова.

Украинският й поглед смущава Калоянчев

Големият артист Георги Калоянчев също не остава безразличен към аурата и присъствието на комедийната царица. В едно от представлението Калоянчев започва да се заиграва с публиката, а Лолова го съсича с репликата: "Когато разговаряте с мен, трябва да ме гледате в очите!". Според Калоянчев Таня му отправила "свиреп украински поглед", след който той не посмял повече да се закача с публиката, а бил винаги задълбочен в ролята си.

"Аз никога не мога да видя свирепия поглед, за който говори любимият ми Калоянчев, защото в огледалото никога не ми се е случвало да се гледам свирепо по украински", смее се след години Таня, сещайки се за общото им представление.

За царицата на комедията Калоянчев остава истинско явление на сцената.

"Той беше едно голямо явление, един голям българин. Тъй както не беше много висок, може би една глава по-нисък от мене, беше чудовищно як, той беше една лава, той е изиграл всички най-хубави роли в Сатирата, той беше като бурлак!", спомня си с умиление за актьора Лолова. И допълва: "Тези, които са се докоснали до него като партньори, като актьори, като съвременници, ще го носят в сърцето си и в спомена си". Самата Татяна Лолова пази общи спомени с Георги Калоянчев още от времето на Държавното висше театрално училище, сега НАТФИЗ. Актрисата си спомня и първата роля на великия актьор в Сатиричния театър през 1957 г. "Хубостта, с която играе, те кара да се радваш и да плачеш едновременно", каза Татяна Лолова. Тя заедно с другите й колеги от театъра изпитвали притеснение "колко ще бъдем равностойни на сцената с Калата". "Да бъдеш равностоен с него беше изключено, но поне гледахме да не му пречим", казва развълнуваната актриса.

Татяна Лолова е възхитена и от таланта на Калоянчев да влиза бързо в образа на героя, който трябва да изиграе. "Имах чувството, че няма нужда да ги мисли нещата, а те са вътре в него и бълбукат", коментира тя.

Въпреки че Георги Калоянчев ще остане в съзнанието на българите с много от знаменитите си кинороли, Татяна Лолова смята, че неговият живот е бил театърът.

Татяна Лолова си спомня и за голямата народна любов към Калоянчев: "В Пловдив вървях три крачки зад него, за да се насладя на това, че след него върви останалата част от града, от обожание към този великолепен актьор".

Актрисата сподели, че ще запомни Георги Калоянчев не само като голям актьор, а и като човек, който е помагал на много хора.

Царицата на комедията в няколко цитата

Емблематични остават някои от коментарите на Татяна Лолова относно живота, хората и славата. Ето някои от тях:

- Ако много отдалече видя някой намръщен, си викам: "А, не. Не съм добре с очите."

- Казват, че българският народ бил намръщен - за мен той е усмихнат. Аз виждам как вървят насреща, в далечината ми се струват някак мрачни, но колкото повече ги приближавам, толкова повече виждам, че са усмихнати.

- Без пари нищо не може - нито младост, нито красота, нито настроение. Човек трябва да си поддържа фасона, а това струва средства. Парите са свобода, но ги няма тук.

- Приемам, че всички хора ми мислят доброто. Така никога не се стеснявам от тях.

- Като ми каже някой, че не ме обича, аз не му вярвам.

- Свикнала съм да давам. А когато даваш - не остаряваш.

- Помня, че от 3-годишна искам да стана актриса. И станах благодарение на много стечения на обстоятелствата, на обичта и грижата на много хора, на тяхното можене, имане, на силата да се раздават. Чувала съм някои да казват: Каквото съм направила, сама съм си го направила!" На тези хора им викам: "Блазе ти". Аз каквото съм направила, всичко е благодарение на хора, готови помогнат на някой, у когото намират, че има нещо - нещо, което може да даде плод.

- Има едни, дето им дай да страдат. И като страдат, и като си ги разказват, изпитват неистово удоволствие. Аз пък искам да мога да не говоря никога за нещастия. Животът е тежък, но кратък - да го живеем с усмивка. Имам нужда от обичта на хората и когато мога, без да се замислям, да им я давам.

- Не можеш сам да седиш и да се обичаш. Обичат се две насрещни същества.

- Разсмивали са майка ми, докато ме е раждала, за да облекчават болките й. Дали оттогава се е заселило това смешно нещо в мен, с което се боря цял живот, тъй като генът ми е драматичен, не знам.

Театърът я среща с голямата й любов 

С реквизитора Славе изкарват половинвековен романс 

Театърът! Той е основният виновник Таня Лолова да срещне голямата си любов Светослав Светославов-Славето. Двамата изживяват истинска, приказна любов, докато животът не ги разделя през 2018 г. Точно на Коледа комедиантката губи своята половинка, която не успява да преодолее дългата битка с рака на панкреаса. Тя е човекът, който се грижи за него до последния му дъх, а след загубата му изглежда съкрушена и губи тегло.

Преди обаче да склопи очи завинаги, Славето дава най-истинските и мечтани години на българската актриса, а тя казва: че това е нейната любов.

Любовната им история започва през 1963 г., а Сатиричният театър е мястото, където Славето работи като реквизитор и където среща примадоната на сцената Лолова.

Запленен, той решава да я спечели на всяка цена. Тъй като отговаря за декорите, той разхлабва едно столче, на което Лалова седи за постановката и на което по-късно сяда и "потъва". Така започва заигравката им и флиртът.

По-късно на пейка в парка двамата решават, че ще станат семейство. Дават обет за вярност през същата година, тогава се ражда и сънът им Сава. Сватбата им предизвикала класови предразсъдъци.

Славето признава, че знаменитата актриса го променя и след нея е съвсем различен. "Преди имах приятелки, бях непрекъснато в големи компании. След като я срещнах, се промених. Тя е единствената, която ме интересува. Не мога да си представя живота си без нея", признава в едно от малкото си интервюта Славето. И споделя: "Тя все още ме ревнува понякога". Славето казва, че никога не се е чувствал в сянка на прочутата си съпруга и винаги е уважавал работата й. Признава, че Лолова винаги го е подкрепяла в артистичните му занимания, а домът им е пълен с произведения на Славето.

"Славето е един от моите шансове в живота. Може би най-големият заедно с нашия син Сава. Роди се по-рано от повечето деца, в 7-ия месец", казва Таня и през смях споделя, че е бързала да го роди от нетърпение и мерак.

След като се сдобиват със син, Славето бил ентусиазиран и искал поне още 10 деца.

"Понякога си мисля колко много още съм могла да дам на моето момче. И със сигурност съм му липсвала в определени моменти. Но затова си имам Славето. Той винаги ме е допълвал в отсъствията. Важно е, че всичко, което съм правила и правя, дори грешките, е с любов... Емоционална съм, непокорна съм. Само Славе ме разбира и винаги ми прощава", откровена е актрисата.

През целия си живот половинката до Таня е изключително скромен и грижовен човек и не изразява гласно увлечението си и работата като художник. Едва преди години събира смелост да направи изложба, в която показва първата картина на Лолова.

"Рисувам от години, но нямам самочувствие на художник. Всеки път, когато Таня се връща у дома, пита дали съм нарисувал нова картина. Показвам й, а тя нетърпеливо: Веднага да я носим за рамкиране!", споделя приживе Славе. Лолова винаги е до него в това му начинание и го подкрепя безусловно. Домът на семейството в София е пълен с картини на Славето. Всяка една творба е огледало на семейния път, който двамата с актрисата са извървели.

Въпреки че е една от най-обичаните и разпознаваеми актриси, Лолова тръпне пред дарбата на своя любим, посвещава му се и признава, че е неговата муза. Когато Таня пътува, той рисува. Не се съобразява с жанрове и етикети. Абстракции, пейзажи, сънища, мечти, спомени, срещи, сцени, морета, миражи, бъркотии, дори Космосът са на неговите платна - цветни и ярки. Прави са били приятели му да го “натиснат” да покаже този свой таен свят. Нарисуван с устрем и доза наивност може би. Точно това прави картините му толкова свежи, пленителни, истински.

Лолова не крие, че е извадила голям късмет с мъжа до себе си, тъй като преди Славето, тя има брак, който завършва с развод.

"Славето го обичаха всички, а аз го взех. При всичкото нямане, което съм имала, съм извадила късмет да имам точно този човек. До мен винаги", заключва примадоната.

Месеци след като кралицата на театъра загуби спътника в живота си, споделя, че продължава да й е трудно. "Мъчно ми е. Никой и нищо не може да замени мъжа ми в душата и сърцето ми. С него си отиде част от душата ми", сподели преди месеци 85-годишната актриса, която продължава да озарява с пълна сила театралната сцена.

С черен колан по карате

Шампион по бойни изкуства. Това е роля, в която Лолова категорично и без усилие може да влезе. Това лято незабравимата комедиантка дефилира облечена в кимоно. Спортният екип й е бе подарен от Димитър Тодоранов, треньор на националния отбор по карате шотокан.

Лолова побърза да сподели, че винаги се е вълнувала от бойните изкуства. Тя завърза кимоното с черния пояс, с който Тодоранов е спечелил европейската си титла по карате. Таня демонстрира страхотни бойни умения с ръце и с крака.

СТОЯНА

Няма конфликт с Мутафова

"Всички говорят, че съм се биела със Стояна, но това не е вярно!", отсича преди време Лолова, като категорично отрича мълвата, че двете са имали конфликт и дори се стига до физическа саморазправа.

Познанството на двете датира отпреди 60 г. За нея Таня споделя в книгата си "Дневници и делници": "Играла съм с нея много. Тя е част от мен и аз съм част от нея, но тя е чешит, уникална, яка, буйна, нежна, всеотдайна, подозираща, очарователна и смела".

В последните си мемоари Лолова разкрива, че двете често са били бъркани една с друга. "Бъркат ни. Бъркат имената ни. Знаят, че сме две различни персони, но сме смешни артистки. Няма значение кой как се казва", споделя комедийната актриса. В книгата си споделя, че хората десетки пъти я бъркат с Мутафова, а накрая Лолова споделя това с дългогодишната си приятелка. "Стояно, омръзна ми да ме бъркат с теб", обръща се Таня към колежката си. Мутафова пък й отвръща: "Таньо, и мен ме бъркат с теб". Лолова разкрива, че дългогодишната й приятелка често ругае ролите си, но ги обича всички.

Въпреки че през целия им съзнателен живот ги съпоставят и сравняват, двете не таят лоши чувства една към друга, а Стояна е до колежката си в най-тежкия й миг, когато губи съпруга си Славе през миналата Коледа. "Чухме се по телефона. Как не?! Изказах й съболезнования", споделя в интервю Мутафова. И добавя: "Това е голяма загуба, трагедия. Целият й съзнателен живот премина със Славе. Дано има сили и кураж да продължи. Заради Сава, снахата и внуците. Тя е силна и ще се справи. Има какво да я крепи, но е много тежко да загубиш любимия".

Актрисата: Мисля, че бих станала и писателка!

"Ако не бях станала актриса, сигурно щях да съм писателка. Толкова е вълнуващо да разказваш живота си, особено ако хората могат да се поучат от грешките ти." Това сподели пред вестника голямата Таня Лолова, която вече е автор на две книги. Първата "Една втора живот" вече търпи седмо издание и е автобиографична, а втората - "Дневници и делници", е написана от журналиста Георги Тошев и дейното участие на актрисата. "Боже, в когото не вярвам, благодаря ти, че позволи да ме създадат", допълни Лолова. Представянето на книгата й е в петък от 18,30 ч. в "Перото".

Намалява първа бюста си

Татяна Лолова е първата жена у нас, която доброволно решава да намали бюста си. Това признава самата тя. "Вярно е, но не смятам, че е толкова важно", скромно коментира Лолова. Според мнозина театрални познавачи комедийната актриса е в основата на сексуалната революция у нас. "Всъщност аз съм секссимволът на българското кино по соцвреме и дори съм измислила чалгата", смее се Таня. Въпреки това Лолова признава, че за нея секссимволът на света е Маргьорит Дюрас, която на 80 г. е имала 30-годишен любовник.

Майка й я гони, бие й шамари

Като малка бъдещата актриса е отнасяла по някой пердах от майка си. Днес признава, че това я е научило и дисциплинирало и е простила на родителката си. "Простих на мама, че ме напъди от вкъщи след едно скарване преди години. Простила съм й и за шамарите, които ми е удряла, но го е правила винаги за добро. Не виждам вреда от това, станах човек. Така е трябвало да се случи. Вече живея в хармония със себе си и най-важното е, че освен семейството изкуството само ме интересува, нищо друго", категорична е примадоната. И добавя: "Ако трябва да ви кажа с една дума каква съм, ще кажа, че съм щастлив човек. Да, и аз съм имала изпитания, предателства, раздели, но съм ги загърбила тези неща, както се казва - не е достатъчно само да прощаваме обидите и злините, трябва да умеем и да ги забравяме. Това е урок и от баща ми, и от майка ми".

Еротика и стриптийз с Велко Кънев

Легендарният филм "Бон шанс, инспекторе" събира на едно място театралните величия Лолова и Велко Кънев. Именно на снимачната площадка на лентата двамата трябва да изиграят еротична сцена, която била по идея именно на непокорната актриса. "Чудя се, когато казват, че аз не съм за сексапилни роли. Че ако в това е въпросът, най-сексуалната роля в българското кино принадлежи лично на мен и, разбира се, на прекрасния актьор Велко Кънев, лека му пръст.

Е, точно в тази високоеротична сцена, която стана по време на озвучаването, показах себе си и тя е изцяло по мое предложение. Направих един стриптийз зад декора, сиреч моята героиня сваля от себе си нещата едно по едно, като всъщност събличаше главно бижутата си, и към това издаваше едни въздишки и допълнителни думички, които си бяха чисто моя импровизация. Екипът полудя от смях и през цялото време треперех, че техният кикот ще влезе в записа и ще развалят сцената, която не е просто еротична, ами си беше направо порно", смее се с днешна дата Лолова.

Реклама
Реклама
Реклама