Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7700415 www.bgdnes.bg

Върнаха легендарен монумент

След десетилетия 

Момченцето с кратунката от витошки гранит, възстановяват го по снимка 

Легендарният паметник на момченцето с кратунката се завърна в София.

Монументът е откраднат преди десетилетия от столичната градинка "Кристал" и едва тази седмица беше върнат на оригиналното си място. И докато оригиналът представлява бронзова пластика, то новият монумент с чешма е изграден от витошки гранит, обясниха от екипа на скулптора Марин Марков, който ръководи реставрацията. Целта е композицията да не бъде открадната и предадена за вторични суровини, каквато се предполага, че е съдбата на оригинала.

Реклама

Автор на първата пластика е Васил Зидаров, който сътворява и известната бронзова сърничка, която се намира в близост. Градината е обособена през 1925 г., а най-ранната намерена снимка на чешмата е от 1935 г. Затова и се предполага, че момченцето се появява през този период.

Именно чрез такъв кадър от далечното минало реставрационният екип успява наново да създаде момченцето. Архивната снимка е предоставена от Музея за история на София.

Освен голо дете с кратунка над коритата има метален пръстен, украсен с декоративни изображения на плуващи риби. Между рибките се намират и четири патенца, от чиито човки се пие вода. Чешмата вече работи и жадните софиянци могат да пият от нея. Възстановената чешма се намира точно срещу Военния клуб.

Монтажът беше извършен от екип и с техника на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община под наставленията на Марин Марков, обяви зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов.

Скулпторът е известен с реставрацията на забележителните ни паметници на Васил Левски, Лъвов мост, Цар Освободител, Шипка и други. Фигурата на Алеко Константинов, която радва столичани на бул. "Витоша", също е изработена от неговия екип.

Това не са единствените възстановени напоследък знакови композиции.

Миналата пролет балерината се завърна във фонтана пред Народния театър. Статуята не беше част от градския пейзаж от ноември 2017 г. заради младеж, който се покатери върху нея и я бутна. Скулптурата е дело на Георги Чапкънов.

В Русе наскоро беше възстановен паметникът на Пастирката, след като вандали отчупиха главата й. Русенци вече се радват на емблематичния си монумент в неговата цялост.

Реклама
Реклама
Реклама