Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7701072 www.bgdnes.bg

Пачелиев заварен да пере дрехите си от кръвта на фелдшера

Ченгетата изненадали странника след убийството в Орешник

Легионерът отишъл при медика заради наранената си ръка

Да пере дрехите си е изловен бившият рейнджър от село Орешник Иван Пачелиев, заподозрян за убийството на местния фелдшер! Ченгетата атакували къщата на екслегионера в тополовградското село и открили леген с накиснати дрехи. Предполага се, че странникът с прякор Дюмона е опитал да изчисти блузата и панталона си от кръвта на жертвата Димитър Факиров, разкриха разследващи пред "България Днес".

Затова прането е иззето, а шефът на полицията в Хасково Ангел Цанков намекна, че рейнджърът е опитал да прикрие следите си. За криминалистите не е трудно да изолират кръв, дори и от прани дрехи. Странното е, че Дюмона, който има солидна подготовка от Френския легион, не е знаел това, коментират запознати. Облеклото на заподозрения не е единственият коз на разследващите, за да го обвинят за жестокото престъпление.

Реклама

Той е забелязан от възрастна жена от селото да излиза обезумял от кабинета на фелдшера в здравната служба. Старицата тръгнала към мястото, защото чула викове. Когато се разминала с Иван, той се опитал да я откаже да влиза и й казал, че кабинетът не работи. Минути по-късно в стаята е открит трупът на Димитър Факиров с няколко прободни рани. Съдебните медици установяват, че 72-годишният медицински специалист е прободен с нож на няколко места, но аутопсията трябва да даде точната причина за смъртта.

Мотивът за престъплението остава неясен и за разследващите. В селото са видели рейнджъра с наранена ръка. Затова се предполага, че той е отишъл при фелдшера, за да потърси медицинска помощ. В килията Пачелиев мълчи като риба за това какво го е вбесило до степен да убие човек. Ако не проговори, мистерията може и да не се разплете никога. Затова криминолози и психолози обработват стария познайник на полицията.

В помощ на разследването са видеокамери, заснели влизането и излизането на заподозрения от здравната служба. Записите са иззети от частен имот, като според ченгета от тях можело да се докаже, че никой друг не е влизал в сградата освен Иван Дюмона.

Бабата, която го издала на полицията, се надява рейнджърът никога да не излезе на свобода, защото ще трепери за живота си. Местните хора описват убития фелдшер като много добър човек. Живеел е в близкия Тополовград и редовно е носел лекарства на нуждаещите се, тъй като няма аптека в селото. Съдържателят на местното кафене разказа пред вестника, че бай Митко редовно е минавал сутрин. Болните от селото се събирали за по кафе, а фелдшерът им мерел кръвното директно на място, без да ги разкарва до здравната служба за преглед. С отношението и услугите си той си спечелил уважението на хората от Орешник. Вчера познатите на медика отново се бяха събрали в кафенето, но за да го оплакват. Близките му очакваха вест кога ще е погребението, а местните изпаднаха в шок и се вайкаха как е възможно добрият бай Митко да бъде убит. Те го знаят като сговорчив човек и се чудеха каква разпра трябва да е станала, за да се стигне до фаталния край.

Соченият за негов душманин Иван не за пръв път вдига накрак ченгетата. През февруари м.г. той се барикадира и в продължение на денонощие спецчасти се опитаха да го изкарат от къщата. Служителите се притесняваха да не би бившият рейнджър да е минирал двора си, защото им казал да чакат изненади.

Реклама

Докато траеше обсадата, запознати разказаха, че Дюмона обичал да прекарва времето си в гората, където си изкопал землянки. Бил странен и почти не говорел с никого. В крайна сметка белезници оковаха ръцете му. При претърсванията в къщата бяха открити 4 пушки, 3 гранати, взривател, барут, запалка за гранати и боеприпаси. Иван Пачелиев отрече да е стрелял по полицаите и обясни, че ги е помолил да напуснат имота му. Целият екшън стана, след като легионерът отказал да бъде заведен принудително в София за разпит по друго дело. Той бе обвинен в незаконно държане на оръжие и съпротива срещу орган на властта и две седмици по-късно се прибра вкъщи срещу 5 бона гаранция.

Докато се разхожда на свобода, през май т.г. прокуратурата в София е прекратила делото за заплаха. На разследващите им отнема 1 г. и половина, за да изследват находките от компютъра на Дюмона, открити след барикадата. Криминалистите откриват огромен брой файлове и дискове. Вещи лица предават заключението си по направената техническа експертиза преди броени дни. С това и готовите балистични експертизи делото може да се окомплектова и да бъде внесено в съда до края на месеца, уточни за вестника окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Лекарският съюз: Потресаващо е

Българският лекарски съюз е потресен от жестокото убийство на 72-годишния фелдшер в здравната служба на тополовградското село Орешник, се казва в официална позиция на съсловната организация по повод трагичния случай. "БЛС изразява безпрекословната си подкрепа към близките на Димитър Факиров. Подобна жестокост, отнела живота на медик, посветил десетилетия, за да помага на хората, е необяснима, неприемлива и извън границите на човешкия разум", заявяват още в писмото си от съюза.

Реклама
Реклама
Реклама