Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7705770 www.bgdnes.bg

В баничките няма сирене

Печален рекорд!

В баничките няма истинско сирене. Закуските, които масово се купуват сутрин от пекарните, се приготвят с имитиращ продукт. Това заяви д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".
Пробите на организацията показват, че 73,4% от баниците се правят със сирене с палмова мазнина, а 33,3% - с извара или подобна смес. В изследването са проверени 15 банички от различни производители. Някои от търговците са коректни и това е изписано на самия етикет, но в повечето случаи се твърди, че баничката е със сирене, а тя на практика не е.
За първи път продукт, проверяван от "Активни потребители", е изцяло имитиращ, заяви Иванов и нарече това "печален рекорд". Организацията от години се занимава с това какво има в сиренето и е установила, че всяка година се продават между 10 и 30% имитиращи продукти, които не са обявени. По думите на специалиста една четвърт от сиренето на пазара е имитиращ продукт. По стандарт в една баничка трябва да има 30 г сирене. Ако те се правят с истински продукти, цената им най-вероятно ще скочи с 20 ст.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама