Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7705778 www.bgdnes.bg

Тумори съсипват зелето

Зимнината застрашена! 

Мокро гниене също скапва продукцията 

Тумори съсипват продукцията от зеле. Това алармираха пред "България Днес" производители от цялата страна.

Неприятната растителна болест се появява по това време на годината и обхваща първо корените на зелето. Ако зеленчукът бъде изваден от земята и видите туморни образувания, то той е съсипан. Болестта може да бъде открита и по външни симптоми - листата започват да пожълтяват, а зелките остават с малки размери и така и не порастват.

Реклама

Туморите не само възпрепятстват развитието на растението, но могат да заразят и цялата градина. Затова и болните растителни части задължително трябва да бъдат отстранени, изнесени от градината и унищожени. Причината е, че гъбата, която разпространява болестта, може да живее в почвата дори и при зимни условия.

Бедите за продукцията не спират до тук. Така нареченото мокро гниене също атакува зелките. При него листата започват да пожълтяват и се появява неприятна на външен вид слуз. Постепенно гниенето достига до кочана и унищожава целия зеленчук. Зелката постепенно се размеква, а за мокрото гниене е характерна неприятна смрад, която се разнася. Болестта се развива при съхранение на механически повредени, отслабнали или колонизирани от други болести зелки. При повишена влажност и температура болестта протича много интензивно.

Маната, която тази година удари доматите и драстично намали продукцията им от родните производители, не подминава и зелето. При нея по листата на зелките започват да се появява петна. Тя атакува независимо дали зеленчукът е в градината или вече е прибран в мазето. Болестта се развива върху всички надземни части на растенията, като петната се разрастват силно и некротизират.

В момента килограм зеле в големите хранителни вериги се продава за около 55 стотинки. На борсите цената е между 5 и 10 стотинки по-ниска. Прави впечатление, че и тази година има сериозен внос от Македония, откъдето традиционно транспортираме още чушки и ябълки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама