Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7706851 www.bgdnes.bg

Убийство разкрива за бандата на Начо

Сляпата Анка дава апартамент в "Люлин", старицата Веска се опълчва

Главатарят Игнат Бенков залавян през 2010 година за същото престъпление

Зловещо убийство на самотник води ченгета до разкриването на бруталната имотна банда на ромския бос Начо.

Игнат Бенков, както е името на мургавия бандит, бе вкаран зад решетките преди седмица след мегаоперация на спецченгета. Заедно с него са задържани съпругата му Мария Спасова, бившият нотариус Борис Янков и живеещите на семейни начала Стоянка Георгиева и Георги Петров. Петимата са присвоявали имоти на самотно живеещи и психичноболни старци. Бандитите наемали танцьорки, правели им масажи, водели жертвите си на море. Когато нежните методи не помагали, мишените са напивани с медицински спирт, отвличани, пребивани и принуждавани да подписват документи, с които губят имотите си.

Реклама

Това не е първият път, когато Начо и хората му попадат в ареста по обвинения в имотни измами. В началото на кариерата си Игнат Бенков действа с жена си Мария Спасова. Други членове на бандата тогава са Методи Николов и Надка Баева, както и нотариус. Годината е 2010-а. На 5 юли столични ченгета са извикани по сигнал за труп на мъж, открит в двора на II градска болница в София. От огледа на тялото става ясно, че става въпрос за убийство. По цялото тяло на жертвата – 57-годишния Владимир Тодоров, имало десетки следи от жестоки удари. Започва разследване и криминалистите разкриват, че последната година от живота си мъжът прекарва в компанията на ромския бос Начо и хората му. Съмнителен бил и фактът, че в края на декември 2009 година апартаментът на Владимир, в който живеела и сляпата му майка, е прехвърлен на човек, близък до измамниците. Станало ясно, че купувачът е безработен и психичноболен. Въпреки това след справка в Имотния регистър се оказва, че по документи той е собственик на над 40 жилища. Извикан е на разпит в полицията, но така и не успява да даде адекватно обяснение откъде има толкова много апартаменти и къщи. По време на разследването е разкрито, че 20 дни след като Владимир и сляпата му майка Анка се разделят със своя имот в „Люлин", жената мистериозно издъхва. Само година по-късно съдбата й е последвана и от сина й.

Ченгетата незабавно пристъпват към арест. Задържани са Начо и съпругата му, а техните съучастници Методи Николов и Навка Баева пък вече търкали нара заради обвинения в отвличане.

Щом попадат зад решетките, започват разпити на задържаните, по време на които се разбира за още един брутален случай, достоен за сценарий на филм на ужасите.

Престъплението е извършено по времето, когато ченгета вече са по петите на петимата измамници. Жертвата била също сляпа старица - 76-годишната Веска Гатева, живееща в столичния кв. „Младост". С хитрост ромите стигат до внучката на баба Веска - Станка. Момичето било наркозависимо. Начо и хората му я отвлекли, държали я в плен 4 дни, измъчвали я, за да я убедят, че трябва да им сътрудничи. Уговорката била момичето да убеди баба си, че трябва да пусне ромите да живеят в дома й. Веднъж влезли в апартамента на Веска, измамниците започнали да търсят начин да се сдобият с подписа на старицата върху документите за прехвърляне на апартамента, подготвени от работещия с тях нотариус.

Хитрата баба надушила плана на ромите и отказала да си даде дома на измамниците. Затова Начо и хората й решават да я отвлекат. Закарали я в хотел в Банкя, където я лишили от вода и храна. Не й позволявали да си бие инсулин за диабета, пребивалия при всеки отказ да си даде дома. В крайна сметка бабата успява да се спаси. Внучка й подава сигнал до полицията и ченгета успяват да я открият два дни по-късно.

Оказва се, че методите на зловещата банда не се променят и близо 10 години по-късно те са арестувани и обвинени в същото престъпление. В групата е и нотариусът с отнети права Борис Янков, който подпомагал с информация и знания главорезите.

    Решават дали да ги пуснат на свобода

Мерките за неотклонение на ромския бос Начо и хората му ще бъдат разгледани тази седмица от Апелативния спецсъд. След като групата бе разбита, магистратите решиха да пуснат под „домашен арест" Стоянка Георгиева и Георги Петров. Зад решетките пък остават Игнат Бенков-Начо, жена му Мария Спасова и бившият нотариус Борис Янков, срещу когото в момента тече разследване за участие в имотната банда на ромския бос Джеймса.

Реклама
Реклама
Реклама