Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7708117 www.bgdnes.bg

Глиган наръга ловец

Напук на чумата удрят грамадни прасета

Глиган наръга ловец и едва не го остави на място. Все пак авджията успял да гръмне дивото прасе и след лекарска намеса е бил спасен.

Случката, която на косъм се е разминала от трагедия, се разиграва край родопското село Черноочене. Прасето луднало, след като било ранено, и намушкало авджията. Глигата се забила изцяло в тялото на мъжа и се наложило той да бъде закаран в болница и да претърпи двучасова операция. Според медици късметът е бил на страната на ловеца и буквално ако раната е била на милиметри по-встрани, можеше да е фатална. Колега на пострадалия ловец пусна снимката с ужасяващата рана във фейсбук, но администраторите на социалната мрежа я цензурираха.

Реклама

В исперихското село Голям Поровец пък при лов на диво прасе две кучета са били наръгани, но и те са извадили късмет. Въпреки че подобни инциденти се случват по време на ловните излети, авджии твърдят, че през тази есен на места глиганите били по-агресивни и се държали по-странно от обикновено. Вчера тийнейджър загина край Карнобат, след като пред колата, в която се возел с приятели, изскочил глиган. Шофьорът карал много бързо и не успял да избегне удара.

Агресията на дивите прасета не спира ловците и те напук на африканската чума по свинете вече втори уикенд масово излизат на групов лов. На много места имат страхотна слука и във форумите публикуват снимки на повалени изключително едри екземпляри.

В същото време положителните проби за чума стават все повече и вече те са 137. Последният случай на АЧС е край Асеновград, където е намерено мъртво прасе. Той идва непосредствено след масовия мор край село Менгишево, община Върбица. Там бяха намерени 19 трупа, при които беше установена болестта.

Междувременно специализираният сайт БГ Лов алармира, че агенцията за безопасност по храните е изпратила писма до ловно-рибарските дружества в страната за объркани проби за чума и трихинелоза.

"Объркани проби за трихинелоза и африканска чума по свинете от последния ловен излет излагат на риск здравето на стотици ловци и техните семейства. Проблемът е, че някои от изпратените за изследване в лаборатории проби не са регистрирани със своите баркодове. Така част от ловците няма да получат обратна информация, а за други тя ще се забави за неопределено време, което е предпоставка за консумация на заразено месо", се посочва в съобщението.

Все още не е ясно от кои райони са пробите. За да засили надзора върху трихинелозата и африканската чума по свинете, от тази година драстично беше намалена цената за изследване на отстреляното месо в лабораториите на агенцията по храните.

Реклама
Реклама
Реклама