Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7709403 www.bgdnes.bg

Световен шампион мечтае за работа

Николай Антонов пребори алкохола и дрогата

Живее при майка си с инвалидна пенсия

Световен шампион търси работа и дом! Някогашният най-бърз бял мъж на планетата Николай Антонов-Таланта живее в недоимък в родния си град Разград заедно с майка си и се издържа единствено с инвалидна пенсия, която получава заради проблеми с краката си. Световният и европейски шампион в спринта на 200 метра преживя много в последните две десетилетия след края на славната си кариера. Таланта имаше тежка зависимост от алкохол, дрога и хазарт, но с огромна воля преодоля проблемите. През миналата година той мина през шестмесечна програма в терапевтичен център и успя да пребори пороците.

"Вече повече от година и половина не съм близвал алкохол и не съм пипал наркотици - казва Антонов пред "България Днес". - Вече дори не си и помислям за такива работи. Не мога да си представя, че отново ще посегна към алкохол и наркотици."

Реклама

Преди да започне да се лекува, Таланта се бе превърнал в истинска развалина. През последните близо две десетилетия Антонов потъва в море от алкохол, дрога, хазарт, побоища. Стига до затвора заради въоръжен грабеж, до опити за самоубийство и психиатрия, профуква стотици хиляди левове, спечелени през кариерата му. Днес 51-годишният лекоатлет започва нов живот на чисто, а близките му се гордеят с неговата воля да преодолее пороците.

Николай не се оплаква от финансовите затруднения, не моли никой за пари, дори напротив. Той често помага безвъзмездно на свои познати с работа. За съжаление за националния рекордьор на 200 метра спринт изглежда няма място в спорта. Единственият вариант за него, свързан с леката атлетика, е да помага на свой приятел в частен клуб, но и там доходите и работата не са гарантирани.

В началото на тази година Антонов бе поканен за управител на новопостроен хотел в Своге. Но за жалост там той само живее и не получава почти никакви пари, накрая се налага дори да плаща сметки. Таланта решава да напусне и се връща в родния Разград при своята майка и прекрасната си дъщеря. Човекът, надбягвал легенди като Карл Люис, Линфорд Кристи и Бен Джонсън, се надява скоро да се измъкне от родния си град и да си намери стабилна работа в София. Преди време той получи унизително предложение да храни маймуните в столичния зоопарк, но запази достойнството си и отказа.

"В Разград няма никаква перспектива - признава Таланта. - Тук няма какво да се прави. Надявам се да успея да си позволя да наема квартира в София. И да започна нормална работа."

Заради проблемите с краката великият атлет трябва да си бие веднъж на 12 месеца специална инжекция. Тя струва около 500 лева, но през тази година Антонов все още не може да си я позволи...

Реклама
Реклама
Реклама