Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7709546 www.bgdnes.bg

Студ унищожи ябълките

Лоша новина за родната реколта 

Внасяме плодове от Гърция, Италия и Чили 

Отчайващо слаба е реколтата от български ябълки тази година.

Причината е застудяване в края на април, което дава видими резултати в последните дни по време на беритбата. Положението допълнително се усложнява от падналите градушки по-рано през годината. Производители с тъга разказват, че в миналото дръвчетата им се огъвали от тежестта на ябълките, докато сега има случаи с по 2-3 плода на клон.

"За съжаление тази година имахме измръзвания. На 21 и 22 април паднаха ниски температури, което повреди нашата реколта от ябълки. Не очакваме големи добиви при нас, при някои сортове имаме и единични плодове на дърветата", обясни доц. д-р Илияна Кришкова от Института по земеделие в Кюстендил.

Реклама

От райони в цялата страна се оплакаха, че тази година реколтата е по-слаба спрямо миналогодишни. Проблем за производителите е и, че масово не застраховат продукцията си и след минаването на природни стихии остават с празни ръце.

Стопани вече са заявили на прекупвачи, че няма да продават продукцията си, тъй като е прекалено малко и дори транспортните разходи не могат да бъдат покрити. Друга пречка е ниската изкупна цена, която им се предлага - между 8 и 12 стотинки за килограм.

Изключително лоша реколта не само от ябълки, но и от сливи и кайсии отчитат жителите на кюстендилското село Раждавица. Част от земеделските производители ще бъдат принудени да си купуват плодове от пазара за консумация. Признават, че от дълги години се занимават с овощарство, но не помнят положението да е било чак толкова зле.

Заради неприятната ситуация най-вероятно ще внасяме ябълки от Гърция и Италия, като дори се появи информация, че плодове от Чили може да залеят родната търговска мрежа. Притесненията на потребителите са, че може да става въпрос за миналогодишна продукция, която да бъде пробутана по родните тържища.

По официални данни на земеделското министерство производството на ябълки е намаляло със 17% спрямо предходната година. Според същата статистика най-тежко е положението при крушите - 36 на сто спад за последните 12 месеца.

Реклама
Реклама
Реклама