Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7709632 www.bgdnes.bg

Марияна Павлова, жената с най-ниския глас в света: Догодина ще си подобря рекорда

Липсват ми Родопите и Смолян 

КОЯ Е ТЯ

Марияна Павлова влезе в Книгата на рекордите "Гинес" - тя притежава най-ниския глас в света.

Условието за рекорда било да започне от произволен тон и без въздух, на полутонове, да стигне до тона, за който кандидатства - си бемол на контра октава.

Реклама

35-годишната народна певица се изявява на български и чужди сцени. Работила е 16 години в ансамбъл "Родопа" в Смолян, "Космическите гласове", "Драгостин Фолк Национал", "Големите български гласове", камерни формации, квартет "Славей" и каба трио "Родопея".

От пет години живее в Лондон.

- Г-жо Павлова, какво е чувството да сте част от "Гинес"?

- Чувството да си част от рекордите на "Гинес" не може да се опише! Много силна емоция, еуфория, че си постигнал една своя мечта и си получил световно признание.

- Какви трудности имахте по време на подготовката за рекорда?

- Трудности не съм имала, просто трябваше да изчакам студиото на Анди Брук да е свободно за 1 час, защото той работи с доста рок банди, включително Status Quo, които записаха новия си албум там. После изчаках свидетелите Уилям Фитморис (цигулар) и Дерик Джоузеф (диригент и композитор на филмова и тв музика) да потвърдят, че са свободни на 3 юни. Най-лесното беше да изпея 1 октава на полутонове без въздух и да достигна до заветния тон.

- Вярвахте ли, че ще успее да направите това постижение?

- Категорично вярвах, че ще успея и двата пъти, защото миналата година през февруари направих първия рекорд, но не го потвърдиха... Пропуснали сме да впишем в апликациите, че в рамките на един час не съм взимала стимуланти за глас, включително бонбони или напитки. Беше разбиващо... Обадих се на Анди и той каза: "Не се безпокой, пак ще го направим". Когато кандидатствах тази година, от "Гинес" ми отговориха, че тонът, който трябва да изпея, е D, това е ре на голяма октава. Аз си казах: "Опааа, някой е направил рекорд". В сайта им видях, че Хелън Лий Хей е изпяла това ре и е вписана като рекордьор за най-нисък женски глас. Пак се обадих на Анди и той каза с абсолютно спокойствие: "Марияна, не се притеснявай, ти ще я биеш така или иначе". И така и стана.

- Получихте ли много поздравления и кой първи ви честити?

- О, да! Получих хиляди поздравления! Първо от майка ми, защото тя видя реакцията ми, когато си отворих имейла и полудях от радост, че съмв в Гинес. После съпругът ми Ваньо (който беше моя опора и стимул през цялото време), дъщерите ми Тина и Таня и се започна ...

Реклама

- Разкажете повече как премина регистрирането на рекорда в звукозаписното студио.

- В студиото трябваше да сме само аз и двамата свидетели, също и човекът с камерата. Първо направихме проби на апаратурата както обикновено и след това се представих, как се казвам, за какво кандидатствам и номера на моята апликация. На пулта бяха тон инженерът Анди Брук и моят мъж, който ми даваше тон и съвети за дишането и фразата, за да ми е по-лесно . Анди записваше всичко и казваше колко херца е тона - 57.9 херца.

- Имате ли други цели, с които отново да се окажете в "Гинес"?

- Засега нямам други цели за рекорд в "Гинес", може би след една година ще бия собствения си рекорд с по-нисък тон.

- Кога започнахте да пеете?

- Започнах като дете на 6 г. Майка ми и баща ми, който беше танцьор в ансамбъл "Родопа", ме взимаха по концерти, обиколила съм с тях почти цяла България. Как да не заобича човек народната песен, особено родопската! Всичко е магия... Наистина! След време с майка ми пеехме една до друга в ансамбъл "Родопа", трио "Родопея" и "Големите български гласове".

- Майка ви какво ви каза преди и след рекорда?

- Майка ми винаги е била за мен най-точният коректив. Взаимно сме се съветвали за песента, за детайлите, имали сме доверие една на друга за всичко!

- Споделете за участието си в "Космическите гласове" и други фолклорни формации?

- След ансамбъл "Родопа" диригентът Здравко Михайлов ме покани в хор "Големите български гласове" в началото на демокрацията. После бях част от "Космически гласове от България", "Български гласове - Ангелите", квартет "Славей, Драгостинфолк Национал". Стефан Драгостинов е композиторът, който ми е написал най-ниските тонове още преди 19 години та до днес. На концерта в Музикалното училище в София на 22 октомври от 19 ч. ще изпея си на контра октава в една от песните.

- Защо живеете в Лондон, а не в България?

- Преди да замина за Лондон, се чувствах много отчаяна в родината, защото за хората на изкуството се гледаше като на досадни просяци. Това промени творците, промени начина на поднасяне на продукта, в случая народната песен, само и само да си в полезрението на публиката и медиите, да правиш какви ли не компромиси. После всеки стана певец специалист по всички стилове и се получи една пяна, която не ми понесе. Заминах за Лондон и не съжалявам. Само Смолян и Родопите ми липсват много...

- Какво друго ви липсва от нашата страна?

- Най-много ми липсва голямата ми дъщеря Тина. Но се виждаме често. В Лондон не липсва почти нищо от България, има доста български магазини и ресторанти с български продукти.

- Колко често се прибирате у нас?

- В България идвам поне веднъж в годината. За съжаление от 9 години не съм ходила в Смолян. Ще го направя догодина!

- Мнозина казват, че има нещо магическо в българския фолклор. Така ли е?

- Българският фолклор наистина притежава магия! Публиката в Европа и по света не разбира нищо от текстовете на песните, но остава винаги запленена от мелодиите и най-вече от гласовете. Българската народна песен има своя енергиен код, който заедно с гласа на изпълнителя прави магията пълна, завладяваща!

- Как си обяснявате огромната любов на чужденците към нашата народна музика?

- Повечето нации нямат кой знае какъв запазен фолклор за разлика от нас, българите. Според много учени България е един от енергийните центрове в света и с много по-стара история, отколкото ние сме учили. Това е показателно и за народната ни песен, която притежава и енергията, и силата на българския дух.

- Заслужаваме ли още една наша песен да полети в Космоса?

- "Излел е Делю хайдутин" - космическата песен в изпълнение на Валя Балканска, е също силно заредена, нали е родопска! Надявам се скоро да има и друга българска песен в Космоса.

- Защо трябва да сме горди, че сме българи?

- Както казах, много световни и наши учени, на които вярвам безрезервно, изнесоха факти за древността на България, за българската цивилизация, за енергийния код на българите. Ако всички спрем да мислим само за битовизмите, злободневието и егото си, за политиците и да им отдаваме такова голяяяямо значение, а да се вгледаме в себе си, бихме могли да се зарадваме на здравия си корен и да се гордеем, че сме славен народ със славна история, знаещи, можещи и красиви!

- Пожелайте нещо на читателите на "България Днес".

- На читателите на "България Днес" пожелавам от сърце здраве, увереност, гордост и много успех!

Реклама
Реклама
Реклама