Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/7709985 www.bgdnes.bg

Грози ни наказание от ФИФА

ФИФА действа изключително строго дори в случаи на политическа намеса в дадена федерация. Правилата на Световната футболна централа защитават нейните федерации от влияние на трети страни, включително политици.
През лятото на 2014 година ФИФА е безцеремонна и изважда Нигерийската футболна федерация от всички международни турнири. Причината е, че президентът на Нигерия изисква оставката на шефа на местната федерация и на изпълнителния комитет. Само 9 дни по-късно те са възстановени, а нигерийските власти свалят всички обвинения срещу тях. Специалистът по спортно право Георги Градев увери, че няма опасност България да я сполети същата съдба.
"Няма да ни изхвърлят. Намеса на държавата във футбола е, ако правителството назначи нов човек на мястото на Борислав Михайлов или назначи нов Изпълком. След като държавата издава лиценз на тази федерация, която в своята същност има държавническа функция, развивайки футбола, то министърът на спорта може да иска промени. Искането на оставка не е акт на държавна намеса", обясни Градев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама