Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7710201 www.bgdnes.bg

От "Фолксваген" потвърдиха: Отлагат строителството на завода в Турция

Германският автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) обяви днес официално, че е отложил решението си за строителството на нов завод в Турция, предаде Франс прес. Компанията е "обезпокоена" след началото на турската офанзива в Сирия, посочва БТА.

"Решението за новия завод бе отложено от борда на директорите", каза говорител на автомобилостроителя. "Следим ситуацията отблизо и наблюдаваме текущото развитие с безпокойство", добави той.

Реклама

Германският вестник "Ханделсблат" оповести по-рано новината за отложеното решение на фона на международните критики срещу военната операция на Турция в Северна Сирия и опасенията от възможни неблагоприятни последици за репутацията на компанията.

"Следим ситуацията с голяма загриженост", посочи пред изданието говорител на германския концерн, цитиран от Ройтерс.

Фолксваген реши през последните месеци да разположи новия си източноевропейски завод в Турция, а не в Румъния или България, припомня "Ханделсблат".

Очакваната инвестиция за завода е между 1,2 и 1,5 милиарда евро, като в него ще работят около 4000 души.

Изборът на страна вече предизвика гнева на редица европейски депутати, които обвиниха Турция, че е обещала на Фолксваген големи договори за обществени поръчки и субсидии, които противоречат на европейското законодателство, припомня АФП.

Държавите членки на ЕС осъдиха вчера турската военна интервенция в северната част на Сирия.

Берлин също осъди офанзивата и обяви в събота, че спира доставките на оръжие за Турция.

По-рано този месец Фолксваген учреди свой филиал в западната турска провинция Маниса, като уточни, че все още е във финалните етапи от преговорите и не е взел окончателно решение за завода, припомня Ройтерс.

Реклама
Реклама
Реклама