Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7716409 www.bgdnes.bg

Гърмят пицар заради дълговете на шефа му

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито, а всички версии остават на фаза предположение.

Номинално приживе Пенев е дребен собственик на пицария и фитнес в столицата. Действайки като подставено лице на своя бос Дарко Таминджич, се води за шеф на първата частна ефирна телевизия в страната.

Реклама

Самият разстрел е извършен във фитнеса на Пенев. Както почти всяка вечер, и на 19 октомври Любо се отбива в залата, за да разпусне и прибере дневния оборот. Там по това време са само приятелите му Боби и Зоран. Вторият си тръгва с уговорката малко след това да се чуе с Любо, за да вечерят заедно. Няколко минути по-късно Пенев започва да гаси лампите, докато другият му познат се къпе.

Когато минава покрай женската сауна, излиза на осветено място и тогава започват изстрелите. Стреля се от прозорец на приземния етаж, разстоянието е едва 2-3 метра. 42-годишният бизнесмен се свлича на пода, около него се образува локва кръв. Улучен е два пъти в главата, веднъж в гърдите, в областта на сърцето, един куршум попада в крака. Приятелят Боби чува първо припукване и си помисля, че е станало късо съединение в сауната. Когато тръгва към елтаблото, чува стоновете на Любо, след това по-силни изстрели. Всичко става за няколко секунди, Пенев издъхва пред очите му. Приятелят му не вижда кой и откъде стреля.

Едва по-късно се разбира, че е гърмяно с два пистолета - малокалибрен и 9-милиметров. Само мощното оръжие засяга тялото на Пенев, а смъртоносни се оказали попаденията в главата.

При последвалия оглед се изяснява, че килърите са действали изключително професионално. Избраното място за стрелба е добро, защото предполага бързо и безшумно изтегляне, почти никакъв риск, дори и да се пропусне жертвата, той не може да види убиеца. Опитите на криминалистите да открият свидетели удрят на камък. Оказва се, че по същото време охраната на хотела, където се помещава фитнесът, е заета да гледа мач на "Славия". Заради ползваните заглушители минувачи и клиенти не чуват нищо.

Предположенията са, че убийството е извършено заради връзките на Пенев със сърбина Дарко Таминджич. Твърди се, че сърбинът многократно е финансирал дейността си чрез заеми от български кримибосове. Парите уреждал именно убитият Любо, който е имал добри контакти сред групировките. Бивши ченгета си спомнят, че по това време Таминджич дължи пари и на сръбски мафиоти покрай общи афери с внос на гориво и цигари в поставената под ембарго западна съседка.

Реклама

В повечето случаи Таминджич се издължавал, но пропускал да даде и обещаната лихва. Това кара разследващите да подозират, че разстрелът на Любомир Пенев е просто знак към Дарко да се издължи най-после. Така хем длъжникът е жив, но и му се дава знак да не се прави на ударен.

При разследването се изяснява, че Пенев е получавал заплахи. Затова купува три кучета - немски овчарки, които пазели около залата. За негово нещастие ден преди убийството си Пенев изпратил кучетата да пазят къщата му.

Макар самият Дарко Таминджич да отрича каквато и да е бизнес връзка с Любомир Пенев, поведението му след разстреля е повече от показателно. Връщайки се у нас, сърбинът неизменно се движи с 5-6 души охрана, което допреди това не прави.

Друга от версиите за покушението е свързана с борба за контрола над телевизията. По това време апетити към набиращата популярност частна медия имат и влиятелни чужди бизнесмени с тъмно минало. Сред спряганите имена е и изгоненият от България руски олигарх Майкъл Чорни.

Другари отпреди промените

Приживе Любомир Пенев като собственик по документи на множество фирми движи и останалите бизнес начинания на сърбина Дарко Таминджич. Отношенията им обаче не са като шеф и подчинен, спомнят си техни познати. Дори напротив, хора от обкръжението им описват Пенев като единствения приятел на Дарко, прочут с чепатия си характер.

Познанството им датира отпреди 1989 г. По това време Пенев е скромен сервитьор, а Дарко Таминджич се подвизава като чейнчаджия на Магурата. Дейността му носи две присъди. Едната е за търговия с валута и ценности, другата е за незаконно преминаване на границата.

Веднага след промените Дарко рязко забогатява. Още в началото избира за свое лице в бизнеса Пенев. С пари от сърбина Любо отваря дискотека "Джъмбо". Малко след това мутри от ВИС намушкват един от гардовете при пиянски скандал. Така дискотеката набързо става пицария, следва и създаването на фитнеса.

Междувременно Таминджич заедно със скандалния банкер Иван Китов успяват да се сдобият с лиценз за ефирна телевизия в София.

След серия мутренски сблъсъци, кражба на документи от съда и фалшифицирани книжа Китов е разкаран от фирмата. Така собственици поне формално остават само Дарко и Любо.

Реклама
Реклама
Реклама