Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7716431 www.bgdnes.bg

Граничари с условни за рушвети в паспорти

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин. Шефът на смяна на граничния пункт Георги Костадинов и Николай Маринов са оправдани поради липса на доказателства да са били част от аферата.
Спецсъдията Пламен Панайотов дава на Костов, Димитров и Юсеин по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, а колегите им Атанасов, Грудов и Ташев отнасят по 1 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок. В обвиненията на Юсеин освен участие в корупционната схема е включен и приет подкуп от 50 лева. Прокуратурата твърди, че парите са дадени от турчин, пътуващ към родината си, който искал да избегне акт за административно нарушение, понеже е останал в България след изтичането на срока за пребиваването му в страната. Доказателства за конкретния случай не са намерени и Юсеин е оневинен по това обвинение.
Според прокуратурата служителите са действали от началото на декември 2016 г. до януари 2018 г. Те са въвели такса "обработка на документи" за пътниците, минаващи през пункта. Най-чести "клиенти" са били автобусите на "Трансеверен", "Юзлем", "Нишикли", "Кондоран", "Алпар", "Истанбул Сеат" и други. За да не плащат глоби за нередности или за да си спестят проверка на багажи или чакане на бариерата, шофьорът или стюардът на автобуса бутали определена сума между паспортите, предавани за проверка. Най-често парите са слагани в документите на водача или стюарда, поставяни най-отгоре, става ясно от обвинителния акт.
Между полицейските служители нямало йерархическа подчиненост, всички изпълнявали една и съща роля в групата. Те използвали всяка нередовност в документите, за да поискат пари. Искани са между 5 и 50 евро, като при допълнително заплащане пътникът преминавал безпроблемно, въпреки нередовността на документите му. Ако откажел да плати, спрямо него се предприемали всички строги мерки за проверка, предвидени в закона. Тези, които не искали да плащат, най-често не били допускани да преминават през ГКПП.
Подкупи са получавани и в случаи, при които деца се извеждат от страната от единия родител без пълномощно от другия. Парите от рушветите били събирани в "обща каса", най-често при конкретния началник на смяна, а след края на работния ден са се разпределяли между участниците, разкриват разследващи.
Още с повдигането на обвиненията вътрешният министър издава заповед за отстраняването от длъжност на заловените служители. Шефът на смяната Георги Костадинов обжалва заповедта. Още при административната процедура магистратите откриват разминавания във фактологията, описана в документа от министъра, и детайлите, посочени от прокуратурата в обвинителния акт. В обвинителния акт ролята на Костадинов в престъпната група е неясна. Първоначално е посочено каква длъжност е заемал на ГКПП, описани са видът и характерът на действията на всички останали участници, след което е описан като част от ОПГ. Други данни за неправомерно негово поведение липсват, посочва административният съд. По всяка вероятност заради неяснотите Костадинов е сред оправданите.
Месеци преди разбиването на корупционната афера друга група граничари от Елхово попадат в полицейския капан. Петима полицаи са обвинени, че са събирали подкупи от каналджии, за да пропускат безпрепятствено прекарваните бежанци от Турция към Западна Европа. Като тартор на схемата е сочен служителят Юлиян Узунов, който според разследващите е взел рушвет от 5 хиляди долара за пропускане през границата на група от 30 мигранти. Като участници в престъпната група са погнати зам.-шефът на граничния пункт Стойчо Димитров, началниците на смени Иван Иванов и Евгени Тишков, както и граничният полицай Маргарит Гьорчев.
Според събраните улики те действали от юли 2015 г. до февруари 2016 г., когато са задържани при акция на "Вътрешна сигурност". Участниците работели с различни каналджии, като получавали подкупи не само за пропускане през границата на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от каналджии конкуренти, посочват от обвинението.


Поляци поемат пункта

Поредната акция за разбиване на корупционни практики на ГКПП Малко Търново е на 19 октомври 2017 г. По разследване за контрабанда и трафик на хора са натръшкани служители от двете смени на пункта. Първоначалната информация бе за открита черна каса с крупни суми, разпределяни между играчите. Бариерата е затворена часове наред, защото с белезници са заключени граничари и от дневната, и от нощната смяна. За да се укроти напрежението сред шофьорите, извили километрични опашки с коли и камиони, на пункта са командировани граничари от Полша, които да поемат работата на арестантите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама