Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7716860 www.bgdnes.bg

Българин е №1 в света по смяна на гуми

Нищо особено, удава ми се, казва Пламен Иванов

Пламен Иванов е номер 1 в света за най-бърза смяна на гума на камион. Плевенчанинът отвя конкуренцията в едно от най-големите състезания за професионални шофьори в света, проведено във френския град Лион. С време от 1 минута и 24 секунди Пламен отказа останалите участници от редица страни.

"Нищо особено, просто ми се удава. Допада ми и го приех като развлечение", споделя скромно пред "България Днес" световният шампион часове след като се е прибрал у нас и вече е потеглил с камиона си за Гърция по покана на свои приятели.

Реклама

Точно преди две години майсторът на волана става световен шампион в същата надпревара и в друго направление - за ефективно шофиране на камиони. Пламен постигна най-добър резултат в тежката конкуренция на 20 финалисти, излъчени от общо 250 участници в предварителните кръгове.

Решаващото шофиране се провежда на тежко трасе от 36 км при реални пътни условия в района на Разлог и Банско. Финалистите мерят уменията си на специални състезателни камиони от френска марка с ремаркета с 18 тона товар, които пристигнаха у нас за надпреварата от централата на производителя във Франция.

Голямата награда за Пламен тогава бе камион, докато призът за най-бърза смяна на гума е часовник.

"Мога да постигам каквито искам показатели в зависимост от заданието. Обзет съм от вълнение по тези състезания и със сигурност продължавам и занапред", сподели пред вестника шофьорът, който има собствена транспортна фирма с 35 камиона за превоз на товари най-вече до Германия и обратно.

Най-големият проблем пред Пламен е готвеният пакет "Мобилност" от френския президент Еманюел Макрон. "Искат до 4 седмици у нас да се прибират и камиони, и шофьори. Застрашавали сме местния бизнес. Пълни глупости, смятаме и ние, и хора от бизнеса от други страни. Ако се приеме, бизнесът ми загива", разказва още Пламен Иванов, който за близо 20 години шофиране с тирове е навъртял над 3 млн. километра.

През октомври 2017 г. 6-годишният тогава син на Пламен стана най-красивото българче в конкурса "Малък Мистър Свят". Даниел грабна приза и обяви, че иска да стане рали състезател.

Реклама
Реклама
Реклама