Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7721634 www.bgdnes.bg

Дясната ръка на Брендо отказа свобода

Странно желание демонстрира кокаинов крал

Матей Боев си движи преспокойно бизнеса и плаща дългове от пандиза

Странно желание да остане в пандиза демонстрира наркобосът Матей Боев. Ден преди Софийският градски съд да разгледа молбата му за предсрочно освобождаване, дясната ръка на Брендо оттегли заявлението си. Така Боев на практика се съгласява доброволно да доизтърпи наложеното му наказание.

Нелогичното на пръв поглед желание на Боев не му пречи открито да се надсмива над закона, продължавайки да си върти частния бизнес от килията. Официални документи от Търговския регистър показват, че Боев си управлява фирмите и дори присъства на общи събрание извън затвора, което официално е невъзможно.

Реклама

Аверът на Евелин Банев-Брендо бе осъден на 12 години затвор при мегапроцеса "Кокаинови крале" след разкрита от властите в Италия схема за трафик на дрога от Южна Америка. По време на процеса се изясни, че Матей отговарял за финансовото обезпечаване на сделките. Боев лично носел куфарите с пари при продавачите в Колумбия и Венецуела, а впоследствие прибирал получените средства при сделките в Европа. Друга от задачите му била да осигурява и яхтите, с които кокаинът се пренасял през океана до Испания. При трафика на дрога бандата на Брендо и Боев реализира огромни печалби. В интервю за в. "24 часа" прокурор Джузепе Джорджино, който стартира разследването срещу групата, изчисли, че Брендо и Боев са спечелили поне 100 млн. евро от трафик на 40 тона кокаин. Парите впоследствие са препирани през сложна схема от фирми, стана ясно от обвинителния акт. Според подозрения на криминалисти впоследствие Боев инвестира своя дял от печалбите в България.

След като излежа част от присъдата си в италианския пандиз, Матей Боев подаде молба да бъде преместен у нас. След даденото разрешение трансферът бе одобрен и от българския съд. Като знак на добра воля родните магистрати дори намалиха присъдата на Боев с две години. Отделно му бяха признати и наградите за добро поведение от италианския пандиз, което допълнително намалява наказанието с повече от година. Така към днешна дата са му останали да доизлежи едва три години. Стига след няколко месеца, когато скандалът с предсрочното освобождаване на убиеца Джок Полфрийман заглъхне, да не подаде молба отново.

Междувременно "кокаиновият крал" Боев продължава необезпокоявано да върти частния си бизнес от Софийския централен затвор. Нещо повече, документи в Търговския регистър показват, че при нужда Боев успява без проблеми да се телепортира в софийския си апартамент.

За последно Боев реализира свръхестествената си врътка на 6 май тази година. Тогава според документ от Търговския регистър Боев лично е присъствал на общото събрание на фирмата си "Шик кар трейдинг". Дружеството притежава огромна база в Кнежа и десетки тирове, които редовно извършват курсове към Турция и Западна Европа.

Макар и без Боев, бизнесът на фирмата просперира. Всяка година "Шик кар трейдинг" отчита огромно обороти, а натрупаните печалби са над 3 млн. лева. Само за миналата 2018 г. фирмата е на плюс с 509 бона.

След като се запознава с дейността, Матей Боев дава указания как да се изразходват парите. Затворникът намира време и да разпише пълномощни на двама адвокати, за да му придвижат документите.

Реклама

И "колегата" Гарев се върна

В български затвор се върна и друг ключов играч в бандата на Брендо - Тинко Гарев. В Италия Тинко Гарев получи 15 г. затвор по делото "Кокаинови крале".

По време на делото се изясни, че Гарев има широк кръг задължения. Отговорност на Тинко е и поддържане на непрестанни контакти с италианските купувачи. Наред с това Гарев се грижи и за препирането на печалбите. Част от тях се легализирали през офшорни фирми със сметки в Швейцария и покупка на имоти в Испания. Покрай процеса за екстрадиция през 2012 г. спецченгета коментираха, че Гарев доставял част от наркомилионите до България, натъпкани в огромни торби. За да не го спипат митничарите, той не се свенял да използва и децата си като прикритие.

Реклама
Реклама
Реклама