Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/7739255 www.bgdnes.bg

5 причини защо да ядете био храни advertorial icon

Вероятно напоследък сте попадали доста на думата „био“, която изскача като надпис в хранителнителните магазини? Или като част от менютата в любимите ви заведения за хранене? Знаете, че храните, отбелязани като органични, трябва да са по-здравословни и забележимо по-хранителни, но продължавате да се чудите дали една био, отгледана без ГМО, ябълка наистина е толкова по-полезна от обикновената ябълка. И двете са плодове, нали?

Разликата се състои в това как се отглеждат двете ябълки. Наричаните био храни се отглеждат без пестициди, синтетични торове, генетично модифицирани организми или йонизиращи лъчения. Преди да бъде отбелязан като “био”, продуктът следва да покрива всички правила и норми за отглеждане на био продукция. Следователно фермата, където се отглежда био храната, трябва да следва всички необходими правила, за да отговаря на заложените стандарти за био стоки. В случай, че още се чудите защо е добре да пазарувате от био магазин, прочетете причините по-долу.

Без пестициди

Стандартно земеделските производители прилагат на културите си различни видове синтетични пестициди (от 2 до 12 бр.). Средната порция зелена салата, чушки, горски плодове или грозде може да съдържа от три до четири остатъка от пестициди. Последиците от действието на пестицидите са свързани със сериозни здравословни проблеми, включително СДВХ, аутизъм, затлъстяване и рак. От друга страна, био храни не могат да бъдат отглеждани с пестициди, добавки, укрепители и други синтетични вещества, което ги прави много по-натурални, чисти и полезни.

По-добра храна

Извличането на хранителни вещества от вашата храна е от значение, но някои проучвания показват, че стойността на полезните вещества е по-малка в масово разпространените продукти на пазара в сравнение с органичните им аналози. При провеждане на тестове за сравнение при плодовете например, био плодовете са по-малки по размер, по-ярки на цвят и по-плътни. Еко продуктите притежават по-високо ниво на антиоксиданти, включително витамин С, магнезий, фосфор и желязо. Причината за различния състав се крие в почвата. Био продуктите се отглеждат в почва, която се управлява и подхранва, спазвайки устойчиви и стриктни стандарти.

Опазване на околната среда

Био земеделието отчита дългосрочно положително въздействие както върху отглежданите био храни, така и върху околната среда и екосистемата. Фермите, които работят за производството на органични продукти, създават план за запазване на почвата, богата на хранителни вещества и плодородна за бъдещи години. За разлика от конвенционалните стопанства, чиято употреба на синтетичен тор и пестициди замърсява подземните води, биологичните стопанства използват естествени торове като компост и животински тор, за да намалят риска от замърсяване на подземните води.

Подкрепете на фермерите

Когато купувате био продукция, подкрепяте земеделските производители, които най-често са от малки семейни стопанства. Потърсете в близост до вас био магазин, за да сте сигурни, че винаги ще имате на разположение свежа и екологично чиста храна.

Хранене с био безглутенови храни

През последните години стана много актуална тема, свързана с глутеновата непоносимост. Ако и вие имате такъв здравословен проблем, добавете повече органични безглутенови храни към менюто си - ще си набавите достатъчно хранителни вещества чрез био храните и в същото време ще се насладите на истински вкусни и разнообразни ястия.

В края на деня е по-добре да похарчите малко повече пари (ако можете), за да си гарантирате качеството на храната, която ядете. Нейният по-добър вкус и здравословност са супер бонус.

Реклама
Реклама
Реклама