Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7741758 www.bgdnes.bg

Мамиш антифашистите и умираш

Кражба на акции от приватизационен фонд "Отечество" е най-вероятната причина за поръчковото убийство на бизнесмена Кристиян Маслев. В това са убедени хора, близки до разследването на извършеното на 21 април 2000 г. дръзко покушение. Фондът е основан от Български антифашистки съюз, а сред управителите му са висши кадри от ДС и партийната номенклатура. Наред с фирми на шефове от бившата Държавна сигурност сред основните акционери там е и ген. Костадин Коцалиев. Той е бивш член на Военния отдел на ЦК на БКП, обучен в Академията на КГБ.

Убитият Кристиян Маслев успява да направи впечатляваща кариера и трупа огромно богатство. Основен коз при главоломното забогатяване са легендарните му контакти с висши политици, магистрати, кадри от службите и скандално известни олигарси. Маслев дори успява да впише името си в списъка с кредитните милионери. Както повечето си "колеги", и той получава богатството си буквално за ден като "назначен" от партията бизнесмен, спомнят си изследователи. Излязла наскоро книга за корупционния български преход дори обявява Маслев за родния Хари Худини. И докато илюзиите на прототипа са предназначени за забавление на хората, то специалност на Кристиян са финансовите машинации.

Реклама

Последният му "гениален номер" е опитът да си присвои приватизационния холдинг "Отечество 2000". Сблъсък между Маслев и ченгеджийско-партийния кръг е публичен въпреки присъствието на "бойците" от тихия фронт. След серия скандали и странни съдебни решение със случая се заема дори парламентът. Анализ на депутатите по аферата с фонд "Отечество 2000" показва, че в законодателството има сериозни пропуски, които позволяват на Маслев да ограби бившите кадри на БКП и ДС. Парламентаристите вземат решение за спешна законодателна промяна. Ден по-късно се оказва, че усилията им са безпредметни. Куршумите, изстреляни от наемния убиец срещу Кристиян Маслев ,набързо решават спора.

Самото покушение е извършено в нощта на 21 април 2000 г. Малко преди полунощ Маслев е застрелян от засада пред дома си на столичния бул. "Цар Борис Трети". Минути преди това бизнесменът оставя лъскавата си лимузина на близък паркинг и с бодра крачка се отправя към кооперацията, където живее. През това време килърът го чака скрит зад дърво до входа. Щом Маслев отваря външната врата, следват четири изстрела, като три от куршумите попадат в тялото му. Българският Худини пада на земята, но съседите му не разбират за случилото се заради използвания заглушител. Открива го малко по-късно таксиметров шофьор, който вика Бърза помощ. Лекарите заварват простреляния бизнесмен все още жив. Докато линейката пристигне във Военна болница, Маслев умира от загуба на кръв, без да дойде в съзнание.

През това време килърът необезпокоявано се отдалечава пеша. Разследващите откриват единствено следи от обувките му в мократа пръст до блока. Намерена е и една от гилзите. При подобни минимални улики е напълно логично разследването по случая да стигне до задънена улица. На криминалистите им остава единствено да гадаят нервите на кой точно от прецаканите от Маслев не са издържали. В случая имената са десетки, и то все на влиятелни бизнесмени или ключови фигури от бившия режим, признават тогава пред медии разследващите.

Като най-актуална се очертава аферата с приватизационен фонд "Отечество". Той е създаден през 1996 г. за участие в масовата приватизация от Антифашисткия съюз. На борците с фашизма обаче не им достигат 10 милиона лв. уставен капитал, за да регистрират фонда. След молба за съвет и помощ партийните другари им водят Кристиян Маслев, който е готов да инвестира парите. Наред с Маслев акционери стават и фирми, свързани с генерали от бившата ДС и ЦК на БКП. При подобни "висши" покровители е логично, че фондът се сдобива с множество печеливши предприятия.

През 1998 г. по идея на управителя Маслев фондът е трансформиран в "Отечество 2000 Холдинг". Междувременно останалите акционери започват да се оплакват, че парите им мистериозно изчезват. Сумите варират между 800 млн. лева и над два милиарда, озовали се мистериозно по сметки на контролирани от Маслев фирми.

Недоволните съдружници на бизнесмена пробват да му потърсят отговорност и дори го освобождават като председател на Съвета на директорите на фонда. Пуснатите десетки сигнали до прокуратурата набързо са смачкани благодарение но добрите контакти на Маслев в съдебната система.

Реклама

Кулминацията в сблъсъка на афериста с антифашисти и висши партийци е през 1999 г. На 22 октомври останалите акционери в холдинга насрочват общо събрание. В дневния ред е предвидено Маслев да даде отчет за злоупотреба с права и увреждане интересите на "Отечество" от него и "свързаните с него лица". Подготвя се принудително обезсилване на акциите му.

Обявата за общото събрание и точната дата са публикувани в Държавен вестник. Задаващият се другарски съд не спира Маслев. Благодарение на свои хора в Софийски градски съд той успява да насрочи и проведе паралелно общо събрание на 5 ноември във Варна. Там присъстват едва 10 от акционерите, а бригада мутри не допуска останалите отзовали се. Липсата на голяма част от собствениците не пречи да бъде сменено цялото ръководство на фонда. Малко по-късно дяловете на другите над 5000 акционери са прехвърлени мистериозно към близки до Маслев фирми. Докато измамените БКП активисти се жалват в съда и искат запор на сметките, всички налични пари на холдинга се изпаряват, става ясно от техни изказвания пред медиите.

Сред новите шефове е и о.з. ген Ангел Марин. Две години по-късно Марин ще стане вицепрезидент, а скоро след избора му изпразненият от съдържание холдинг "Отечество 2000" ще бъде заличен от регистрите.

След аферата Кристиян Маслев наследява акциите в придобитите от холдинга предприятия, оценявани на десетки милиони долари. Успехът на операцията така и не го прави щастлив. По признания на негови приятели, цитирани от медии, през последните месеци от живота си Маслев е много угрижен и споделя, че се страхува за живота си.

Братовчед на Премянов

Кристиян Маслев завършва Варненската математическа гимназия, после следва "Физика" в Софийския университет. Пред приятели се хвали, че след университета започва работа в секретна секция към Института по приборостроене, свързана с разработките, получавани от Научно-техническото разузнаване.

Веднага след 10 ноември 1989 г. регистрира фирма "Натурела груп" и става представител на американска компания за компютри. Бизнесът му бързо се разраства и Маслев регистрира десетки фирми с общото име "Натурела". Развива сериозен бизнес с руски фирми във военната сфера. Негови врагове твърдят, че възхода си дължи на висши кадри от БСП. Самият Маслев е трети братовчед на влиятелния Красимир Премянов, става ясно от медийни публикации.

"Маслев тръгва в бизнеса със силни по онова време имена като Валентин Моллов, Венцислав Йосифов, Красимир Стойчев и други от Г-13, бил е сред акционерите на ПЧБ, на Стопанска банка и др. Всеки път е успявал да излезе от пропадащите финансови институции 1-2 седмици преди рухването им", пише в свой очерк в. "Сега" след смъртта на Маслев.

Искам снимка със слон

Приживе Кристиян Маслев поддържа близки контакти с политици от всички партии. Уменията му да се сприятелява са пословични. Като легенда се припомня запознанството му с президента Петър Стоянов. През 1998 г. Маслев е в състава на бизнес делегацията, която придружава президента Стоянов в Индия. "Аз съм известна фирма за доставка на компютри. И в твоя кабинет има такъв компютър"- така се запознава той с Петър Стоянов в самолета. Президентът обаче не се сеща за името на фирмата.

След като разговорът потръгва, друг бизнесмен го пита: "С каква цел пътуваш?".

Маслев с усмивка му отговаря "Искам да се снимам на слон. Детска мечта ми е".

Няколко дни по-късно мечтата става факт. С помощта на наши дипломати започва издирване на слон за снимки. Най-накрая на петия ден намират в Мумбай. По една стълбичка Маслев се изкачва на слона и реализира детската си мечта.

Приживе Маслев е известен и с добрите си контакти в парламента. В бизнес средите е прочут с услугата си "поръчка на депутатско питане" към министър. Твърди се, че тарифата започва от 1000 долара.

Дълго време Маслев е съветник на соцдепутата Драгомир Шопов. Пропускът му е отнет, след като нарочна парламентарна комисия установява, че името му се мъдри в списъка с кредитните милионери.

Реклама
Реклама
Реклама