Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7745182 www.bgdnes.bg

Пуснат от килията е финансист на терористи

Пожалиха един от аверите на ромката Исения

Абдалхай Ибрахим обвинен за пренасяне на над 16 млн. лв. през България и снабдяване с джипове на бойци от "Ислямска държава"

Пуснат от килията е член на бандата хавалдари, обвинени във финансиране на терористи, научи "България Днес". Апелативният спецсъд пожали Абдалхай Ибрахим, който е изправен на подсъдимата скамейка заедно с ромката Исения Асенова, Мустафа Алибрахим, Башар Джазари, Сулейман Али и Атеф Хсара. Шестимата са погнати от Темида за небанкови парични преводи по метода хавала и затова бяха кръстени от разследващите хавалдари.

Реклама

След като делото срещу тях почва в съда, Ибрахим иска да излезе от килията, където е заточен от 18 януари т.г. Първо се смилява съдия Иво Хинов, който пуска Ибрахим на свобода срещу 5 бона гаранция. Той изтъква, че доколкото дейността по извършване на парични преводи от България към трети страни и изнасянето на леки автомобили към Турция и Сирия е видима за всички външни наблюдатели, тя лесно би могла да бъде установена от правоохранителните органи, в случай, че бъде възобновена. Остава загадка как до началото на т.г. същата дейност се е извършвала под носа на ченгетата. Дали има достатъчно данни за извършено престъпление, не е коментирано пред първата инстанция.

Апелативните магистрати в лицето на шефа на съда Георги Ушев преценяват, че по-подходящата мярка е домашен арест. Те изтъкват, че двете обвинения на Абдалхай Ибрахим са за участие от 2016 г. в група с цел тероризъм и за финансиране на терористични организации. Според разследващите от престъпната схема са се възползвали членове на Фронт "Нусра", известна като "Хаят Тахрир Ал Шам", сирийски клон на кюрдската ПКК, както и други въоръжени опозиционни групи като Сирийска национална армия и "Ислямска държава". Засечени са трансфери на големи финансови активи по метода хавала - чрез пароли и устни договорки по телефона или с имейли за предаване на пари, които физически са се пренасяли от посредник на посредник, докато стигнат до крайния получател.

По данни на разследващите през България са пренесени 16 459 023 лева. Трансфери на пари са засечени към Германия, Великобритания, Швеция и други страни, в които ченгетата се усъмняват, че ще се готвят терористични актове. Освен това хавалдарите купували джипове и пикапи от България, Германия и Румъния, които са прекарвани през Турция към границата със Сирия, откъдето са поемани от приближени на бойците, за да бъдат използвани във военните действия.

За да се мотивират защо не пускат Ибрахим на свобода, а го заточват вкъщи, магистратите изтъкват, че престъпната дейност на терористите засяга както сигурността и интересите на отделните държави, така и на отделните индивиди по един изключително остър и внезапен начин чрез всяване на страх и ужас в населението. С оглед на това и финансирането на терористични организации е с изключително висока степен на обществена опасност. Предполагаемата престъпната дейност е била развивана и реализирана в един изключително широк диапазон на територията на различни държави в Европа и Азия и в продължителен период от време и е с трансграничен характер, посочва съдът. Затова представителите на Темида смятат, че има достатъчно доказателства срещу Ибрахим, а на свобода той може да извърши престъпление.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама