Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7746392 www.bgdnes.bg

Русофилът шпионин Малинов духна

Сотир Цацаров със сигнал срещу съдията, взел решението

Бившия соцдепутат пуснат в Москва, за да получи награда от фонд "Руский мир". В страницата на организацията подобна информация липсва

За Москва тихомълком е отлетял обвиненият в шпионаж и престъпление срещу републиката шеф на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов. Напускането на България от страна на Малинов става с разрешение на спецсъдията Андон Миталов, без обаче да бъде попитана прокуратурата. Това става ясно от сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров до главния съдебен инспектор Теодора Точкова.

Реклама

Според наблюдаващия прокурор по делото Мария Макрелова с това си решение съдия Маталов е нарушил Наказателно-процесуалния кодекс. По закон жалбата на всеки обвиняем с наложена забрана да напуска страната първо трябва да бъде изпратена до прокуратурата. Едва в случай че държавното обвинение няма против съдът може да му позволи да пътува за чужбина. В случая съдия Миталов е пропуснал да спази процедурата, което е повод да му бъде търсена отговорност, обясниха обвинителите.

От съобщението на Сотир Цацаров става ясно, че разрешението на Николай Малинов да напуска страната е издадено на 28 октомври. С разпореждане на съдия Андон Миталов препис от решението му моментално е изпратен на Гранична полиция. Така шефът на русофилите и бивш депутат от БСП преспокойно успява да напусне страната.

В молбата си до съда Малинов посочва, че желае да пътува до Русия между 1 и 5 ноември. Поводът - мероприятия, организирани от фонд "Руский мир" и Международния славянски съюз, на които ще му бъде връчена правителствена награда.

Проверка на "България Днес" в страницата на двете организации не откри информация за подобна награда. На посочените дати фонд "Руский мир" е организатор на XIII Асамблея на руския свят в град Ярослав. Гости на грандиозното събитие са фенове на Русия от цял свят, а покрай многобройните дискусии и събития се връчват и множество награди. С призове са отличени и немалко българи, но Малинов не е сред тях. Според щедро публикуваната в интернет страницата на фонда информация с награда в конкурса за журналистика е отличена Анастасия Кехайова, методист в Центъра за руски език и култура на Пловдивския университет.

С почетен знак на фонд "Руский мир" е наградена и Галина Шамонина, ръководител на Руския център на Варненския свободен университет „Черноризец Хръбър“.

Други няколко българи изнасят лекции и доклади за популяризирането на руската култура у нас. Участието в асамблеята на всеки един от тях е подробно отразено и са публикувани снимки. Сред тях името на Николай Малинов не фигурира. Последната информация за него в масивите на фонда е от преди месец. Тогава в интервю Малинов се оплаква, че е жертва на скалъпена репресия и политически терор от сили, изпълняващи волята на САЩ.

Реклама

Така обещанието на обявилия се за жертва на западната репресия политик да се завърне у нас на 6 ноември е изключително съмнително, коментираха пред репортер на вестника спецченгета. По думите им не е изключено шефът на русофилите да предпочете да си остане в Москва с мотив, че разследването е политическо.

След повдигнатите му обвинения самият Малинов обяви, че в действията му няма нищо нередно. Парите, които той според прокуратурата получил, за да шпионира, са за изработването на нормален бизнес доклад, в който няма секретна информация. В същия момент от прокуратурата обявиха, че са намерили и негова докладна записка, в която подробно описва как геополитическата ориентация на България може да бъде променена от прозападна на проруска и какви стъпки трябва да се предприемат. В документа се описва и детайлен план за създаване на мощна проруска партия, която да спечели властта. За да се случи това, според Малинов е нужна и икономическа база. Тя трябва да се изгради чрез дарения на притежавани от шефа на фалиралата КТБ предприятия.

Репортер на "България Днес" вчера многократно потърси за коментар заместниците на Малинов в Национално движение "Русофили". Посочените за контакти телефони за връзка останаха безмълвни.

Странни съвпадения

Разрешението на Малинов да напусне станата е издадено на 28 октомври в разгара на поредния шпионски скандал, свързан с Русия. Същия ден от прокуратурата обявиха, че е разкрит руски шпионин, работил в България като първи секретар в руското посолство. В разрез с работата си на дипломат руснакът в продължение на година е провеждал конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта му е да се сдобие със секретна информация срещу предлагане на пари.

Заради дипломатическия си имунитет Владимир Русяев се размина без повдигане на обвинение, но бе помолен да напусне страната моментално.

Реклама
Реклама
Реклама