Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7850159 www.bgdnes.bg

50 кг бургер за "Гинес" прави Ути

Това е най-големият сандвич, правен у нас 

50-килограмов бургер за рекорд на "Гинес" сътвори кулинарят Ути Бъчваров, разбра "България Днес".

Гигантският сандвич е измайсторен преди дни на международен панаир на животновъдите в Пловдив.

Реклама

Бургерът тежи 50 килограма и е с диаметър 1,80 м.

"Това е бургер, различен от този в Щатите. Исках да има балкански дух, на скара. Все пак в Америка бургерът е религия, но исках да се различа от техния. Това е най-големият бургер, правен у нас", коментира пред "България Днес" именитият кулинар.

Въпреки гигантските си размери изкушението се изяжда за секунди от гостите на панаира. "Направихме бургера на огромно барбекю, мое творение. Животното избрах лично аз през септември от ферма в с. Стефан Караджово, отново аз го транжирах, а месото узрява 45 дни преди да бъде сготвено", разкри кулинарят.

Съставките на мащабния бургер са люти чушки, кисели краставици, български сос с извара, лютеница и печени чушки, хляб и телешко месо.

След като прави месото, Ути не конструира класическия бургер, защото по думите му "няма толкова голяма питка, която да събере толкова месо". Затова изделието е разделено на 100 порции. "Мисля, че идеалният бургер е 200 грама, като направихте 100 бургера, които се изядоха за секунди", гордее се с бургера си Ути.

Този петък Ути отново ще запретне ръкави, за да направи най-големите сарми у нас.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама