Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7850172 www.bgdnes.bg

Бодибилдърката Гергана Здравкова, участничка в "Мистър Олимпия": За 20 секунди трябва да блесна в 3 пози

Ако бях останала в България, нямаше да се занимавам със спорт

КОЯ Е ТЯ

Гергана Здравкова е на 36 г. от град Перник. От 13 г. живее в Сиатъл, САЩ. Преди да се премести в Америка, завършва индустриален мениджмънт в Техническия университет в София. Преди дни зае 16-о място на световното състезание по бодибилдинг "Мистър Олимпия", на което Арнолд Шварценегер е седемкратен шампион. Днес българката работи като одитор в медицинска компания, а бодибилдингът й е хоби.

- Как решихте да участвате в "Мистър Олимпия"?

- Дългосрочната ми цел е спечелване на професионален статус от Международната федерация по културизъм. След миналогодишните ми състезания и класирания в Топ 5 реших да опитам и на тази световна сцена. През миналата година участвах в 3 състезания, две във Вашингтон и едно в Калифорния.

Реклама

- Очаквахте ли да постигнете такъв добър резултат?

- По принцип никога не тръгвам с огромни очаквания, на което и да е състезание. Бодибилдингът е спорт, в който най-голямата ти конкуренция си ти самият. За мен е успех, че съм се представила по-добре от предното ми участие. В състезание от ранга на "Олимпия", където имаше над 380 участнички от цял свят, е непредсказуемо. Никога не знаеш кой ще участва и в каква кондиция, за това единственото, което можеш да контролираш, е това как изглеждаш самият ти. Най-добре да нямаш високи очаквания и да се подготвиш на сто процента. Всичко зависи от съдиите и какво търсят те в участниците.

- В какво точно се изразява самото състезание, какво трябваше да правите?

- Категорията, в която аз се състезавам, е "Бикини". Тук балансът и позирането са от огромно значение. Търси се тяло като пясъчен часовник - широки рамене, тънка талия и широк балансиран ханш. Много е важно позирането също. Как заставаш и какво показваш на съдиите. Прическа, грим, бижута също са част от реквизита. Журито наблюдава цялото представяне. Всяка състезателка има 20 секунди да направи 3 задължителни пози - предна странична и задна. В категория "Бикини" е много важно грациозността и плавността по време на смяната между позите. След индивидуалната част журито извежда състезателките за втора част на сравняване. В тази част състезателките се сравняват една до друга в групи. Това е важен процес също, защото тогава се вижда кой е в по-добра кондиция.

- В "Мистър Олимпия" участва и още една българка, познавате ли се? Заедно ли тренирахте?

- Да, познавам се с другата участничка Ася. Тя се състезава в категория "Фигура", която е с други изисквания. Правили сме доста тренировки за позиране заедно. Беше емоционално да сме заедно зад кулисите и да се подкрепяме взаимно. След състезанието и двете се хапнахме български ястия.

- От колко години се занимавате с бодибилдинг?

- От 6 години практикувам бодибилдинг, започнах да се състезавам професионално от октомври 2018 г. Винаги съм тренирала и съм била активна, но последните години започнах по сериозно с правилно хранене, порциониране на храна.

Реклама

- Как се подготвяте за едно подобно състезание?

- Подготовката за сезон 2019 започнах през май месец. Първото ми състезание беше август и след това Олимпия през септември. Подготовката се състои от промяна в хранителния режим и калориите до увеличаване на кардио като високо интензивни интервали и възстановителни процедури - инфраред сауна, терапии, масажи, крайо терапевтични бани, студени душове.

- От колко години живеете в САЩ и защо решихте да се преместите там?

- От 13 години съм в Америка. Възможностите за лично и професионално развитие, предоставени от американската страна, бяха много по-добри от тези в България. Решението не беше трудно.

- Имате ли кумир в тази област, на който се стремите да подражавате или да се учите от него? Знаем, че Арнолд Шварценегер стана седемкратен шампион именно на това състезание.

- Не бих казала, че имам кумир. С развитието на интернет и възможността да наблюдаваш професионални състезатели е много по-лесно. Възхищавам се на много бодибилдъри и бикини състезателки. Взаимстваме тренировъчни програми и хранителни режими от различни професионалисти. Също така следвам указанията и на моя треньор.

- Имате ли хранителен режим? Какъв е и как го спазвате?

- Хранителният ми режим е различен, в зависимост в какъв стадий на подготовка съм. Когато се подготвям за състезания, консумирам по-малко калории и наблягаме на кардио, за да топя мазнини. Повече протеин, по-малко мазнина и въглехидрати. Аз съм натурален състезател, за това е важно при намаляване на храната да запазя мускулната маса, която съм натрупала в предната фаза. След състезание включвам и обратна диета, в която постепенно увеличавам калориите, за да предотвратя внезапно качване на килограми.

- Имате ли приятел? Той как гледа на вашата кариера и постиженията ви?

- Имам съпруг, който ме подкрепя невероятно много, пътува с мен на всяко едно състезание и ме търпи, когато съм кисела и гладна. Той е най големият ми фен и критик едновременно.

- Мислите ли, че щяхте да имате такива успехи в спорта, ако бяхте останали в България?

- Ако бях останала, може би нямаше да се ориентирам в тази насока. Аз работя на пълен работен ден като одитор в медицинска компания и бодибилдингът ми е хоби засега. Също така и съм треньор, помагам на хора с тренировъчни програми, хранителни планове и като цяло здравословен начин на живот.

Реклама
Реклама
Реклама