Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7855288 www.bgdnes.bg

Ятакът Бенчо застана пред Темида

"Не може цял живот да живееш почтено и накрая да те обвинят", обяви минути преди старта на делото си в Бургаския районен съд общинският съветник и бизнесмен Бенчо Бенчев, обвинен за укривателство на Димитър Желязков-Очите във времето, в което несебърският Ал Капоне бе обявен за издирване. Самия Бенчо от своя страна твърди, че в момента, когато е съдействал на своя приятел Очите, той още не е бил обявен за издирване.
Освен като ятак на Митьо Очите срещу Бенчо има и обвинение за незаконно притежание на боеприпаси, открити в дома му, и неправилно съхранение на ловна пушка. Самият той отдавна твърди, че цялото дело е един фарс, а обвиненията нелепи. Днес бизнесменът за пореден път демонстрира непукизъм и директно обяви пред магистратите по време на разпоредителното заседание, че е невинен.
Адвокатите му поискаха делото да бъде прекратено и върнато в прокуратурата заради тежки процесуални нарушения, но магистратите прецениха, че няма достатъчно основание за това и то ще продължи на 9 декември с изслушване на свидетели. Съдът остави Бенчо под гаранция от 50 хил. лв. и отказа да му разреши да пътува до Турция за лечение.
След края на заседанието юристи коментираха, че е много вероятно Бенчо да бъде оправдан заради изключително съмнителните обвинения.
Самият той до момента не отрича, че е съдействал на Мито Очите, но твърди, че фактите около случилото се в началото на август 2018 г. са доста избирателно подбрани от прокуратурата. Тогава след акция на ГДБОП срещу бандата му Димитър Желязков е предупреден за готвения му арест и духва към Гърция.


При пристигането си в Солун Желязков се среща със своя дългогодишен познат Бенчо, който с личния си автомобил го транспортира през гръцко-турската граница до Истанбул. В турската столица наркобосът се настанява в хотелска стая, резервирана на името на Бенчев, където е и задържан по искане на българските власти. Самият Бенчев обяви, че просто е направил услуга на своя другар, чиято кола се е повредила.
При завръщането си в България за кратко в ареста се озова и самият бизнесмен, а избухналият скандал стана повод БСП да го изключи от групата си общински съветници в Бургас.
Месеци по-късно разследването, обявено от прокуратурата за "желязно", започна леко да издиша. Така разследващите признаха, че няма данни Бенчо да се е споразумял предварително с Очите да го укрие, транспортирайки го до Истанбул.
"Излезе информацията от Турция. Оказва се, че не съм крил никого, защото ние бяхме задържани на 3 август, тогава е излязла и заповедта на Интерпол. Няма как да съм укривал някого, който не е бил търсен в момента когато се води в колата ми", обяви и самият Бенчев.
По думите му и обвинението за незаконни патрони, открити в дома му, е скалъпено по подобен начин. Самото съхранение на пушката извън специалния сейф е административно нарушение, а не престъпление.
Междувременно твърденията на разследващите, че при обиски в офиси на Бенчо Бенчев са открити книжа от т.нар. черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на Митьо Очите, така и не влязоха в обвинителния акт.
Бенчо от своя страна побърза да се разграничи от Димитър Желязков, продавайки акциите си в охранителната фирма "Аркус Сигурност Бургас". За дружеството прокуратурата твърди, че се контролира от Димитър Желязков, макар той официално да е само консултант.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама