Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/7862320 www.bgdnes.bg

Враг на гейовете води Парагвай в София

Хомофоб повежда националния отбор на Парагвай в контролата с България утре на стадион "Васил Левски"! Селекционерът на южноамериканците Едуардо Берисо е заклет враг на гейовете във футбола и ненавижда мъже с различна сексуална ориентация в съблекалнята. Преди години треньорът предизвика огромен скандал със своите думи след напускането си като играч на "Марсилия".
"Куп педали е това, което има във френския футбол - казва тогава Берисо. - Има толкова много хомосексуални играчи, те винаги те провокират, докосват бедрата ти. Искат да видят дали ще им дадеш някакъв сигнал. Чувствам се отвратен, когато трябва да споделям един душ с хомосексуалист. Взира се с желание в теб и се чувства емоционален, когато е гол."
Изказването на Берисо предизвиква силно възмущение, срещу него се надига и организацията "Кик ит аут", която се бори с расовата и половата дискриминация във футбола. Треньорът по-късно се отмята от думите си, но за всички вече е ясно мнението му за хомосексуалистите. "Нямам проблем да имам колега гей - опитва да замаже положението Берисо. - Хората могат да правят каквото искат в личния си живот."
Селекционерът на Парагвай днес празнува 50-годишен юбилей и ще почерпи отбора в София. Той е аржентинец и има 13 мача за националния отбор на "гаучосите." През кариерата си като играч е част от "Нюелс Олд Бойс", "Атлас", "Ривър Плейт", "Марсилия", "Селта" и "Кадис". Треньорската му кариера започва като асистент на Марсело Биелса-Лудия в националния отбор на Чили, после води "Естудиантес", "ОТХигинс", "Селта", "Севиля" и "Атлетик Билбао". Най-тежкият период в живота на Берисо настъпва в края на 2017 г. Тогава той е диагностициран с рак на простатата. Берисо се подлага на операция и веднага започва химиотерапия, за да победи окончателно болестта още през пролетта на следващата година. За "благодарност" от "Севиля" го уволняват само три седмици след операцията заради незадоволителни резултати.
Берисо повежда в София делегация от цели 42 души. От тях 25 са футболисти, а останалите са част от спортно- техническия щаб. Сред тях има видеоанализатор, специалистът по травми, физиотерапевти, физиолог, диетолог, двама домакини, секретар, пресаташе... Големите звезди в тима на Парагвай са играещите във Висшата лига Фабиан Балбуена ("Уест Хем") и Мигел Алмирон ("Нюкасъл"). В състава е и стар приятел на българския капитан Ивелин Попов. Това е Лоренцо Мелгарехо, с когото Попето играе в руския "Спартак" (Москва) в продължение на пет години.
Интересът към утрешната контрола на стадион "Васил Левски" очаквано е доста слаб предвид отчайващите резултати на националния ни отбор. Мачът ще е дебют на новия селекционер Георги Дерменджиев и ще бъде предаван пряко по БНТ 3 от 19 часа. За мача ще бъдат отворени два сектора - за "А" билетът струва 25 лв., а за "В" - 15 лева. БФС също така продължава инициативата "Семеен сектор", която дава възможност на родителите да заведат децата си в обособена за целта зона (сектор А, блок 8) на преференциални цени - възрастният купува билет на реалната му цена за сектор А (25 лв.) и има право да заведе до три малолетни лица срещу допълнителни 2 лева на пропуск. Родителят или настойникът е длъжен да попълни изискваната от закона декларация за придружител.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама