Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7865056 www.bgdnes.bg

Сват на Дон Цеци изпял лихварите от Павликени

Запознати с разследването разкриват

Тартор в сянка на бандата бил криминален тип с прозвището Македонеца


Сват на ромския лидер Цветелин Кънчев - Дон Цеци най-вероятно е изпял пред ченгетата тримата лихвари от Павликени, които бяха задържани със злато за над 1 млн. лв. в края на миналата седмица. Това разкриват запознати с разследването, които от години наблюдават процесите в ъндърграунда в района на Велико Търново. По думите им стар конфликт бил причина за ответния удар на ромския бос Златко Германов срещу арестуваните арендатори на земеделски земи Трифон Маринов - Туньо Мазния, Николай Борисов-Бучката и Радослав Христов-Рудито.
Сблъсъкът между обвинените за лихварство и циганския бос избухнал преди пет години, когато Мазния, Бучката и Рудито подали жалби срещу Германов в полицията. Повод за оплакванията били тормоз и заплахи, на които ромският бос подлагал местни хора.
Всичко започнало, след като 39-годишният Златко Германов се сродил с лидера на "Евророма" и бивш депутат Цветелин Кънчев, било написано в официална жалба до Областната дирекция на полицията във Велико Търново. Германов спазарил невръстната си дъщеря за сина на Кънчев и направили незапомнен годеж в местното тузарско заведение.


Според потърпевшите от заплахите на Германов той е получил доста пари от сродяването, защото след годежа започнал да се вихри и да заявява на всеослушание: "Знаете ли кой съм аз и колко пари имам?" и "Ще ви взема душите, защото аз съм Сатаната", "Земеделски боклук, ще ми плащаш, че нали знаеш какво ще направя?". На един от набелязаните за жертва циганинът дори обещал да му извади окото и да го умъртви. Почти всички заплашвани имали деца и семейства и се боели не само за собствения си живот, но и за този на близките си. Заради това започнали да ходят с бухалки и чукове в колите си, пише в свое разследване вестник "Борба".
Тормозът над Трифон Маринов - Туньо Мазния, Николай Борисов-Бучката и Радослав Христов-Рудито от страна на ромския бос станал нетърпим, след като той разбрал за подадените жалби срещу него в полицията.
"След като подадох жалба, той започна да ме плаши по телефона. Говори за земеделците, че сме боклуци, и иска пари от нас, но не е ясно защо. Той стана много дързък след годежа на дъщеря си, още-по агресивен и заради това искаме намеса от по-висши инстанции", твърди Трифон Маринов пред в. "Борба". Радослав Христов също бил в групата на подалите сигнал в полицията, но също се страхувал, защото имал две деца. Въпреки това бил инициатор за даване на гласност в медиите на това, което се случвало в Павликени.

Реклама


"Полицаи ходили у Златко да го търсят, а той им казал, че ако веднъж го притеснят, ще мине с колата през тях. За какво говорим в тази държава?!", възмущава се в разгара на конфликта Радослав Христов-Рудито.
Потърпевши от тормоза на ромския бос и неговата дясна ръка - тип с прозвище Гунди, станали още няколко жители на града. Те били заплашвани, бити, рекетирани и ограбени. След като един от пребитите се оплакал в прокуратурата, гумите на колата му били нарязани, а той започнал да ходи с чук в багажника, за да се пази от нови нападения.
Пострадали от гнева на ромския лидер заявиха тогава, че над него има опънат полицейски чадър и това е причината той да безчинства ненаказан. От Областната дирекция на МВР и прокуратурата категорично отхвърлиха тези твърдения и обясниха, че по всички сигнали срещу Германов се работи.
В резултат на жалбите срещу Златко Германов тогава са били образувани четири преписки в прокуратурата, чиято съдба към момента не е известна. Независимо от сериозните заплахи към местни хора той не е бил арестуван. В досието си ромският бос имал 12 криминалистични регистрации, осъждан е 9 пъти и е лежал в затвора за хулиганство.

каре
Златно съкровище за милион

Над 1800 юбилейни монети и злато за 1 млн. лв. са открити при обиски в домовете на задържаните за лихварство трима земеделци от Павликени. Според прокуратурата Трифон Маринов - Туньо Мазния, Николай Борисов-Бучката и Радослав Христов-Рудито прали парите от престъпната си дейност чрез легалния си бизнес.
"Действали са повече от 5 г. Били са добре организирани и са действали конспиративно, въпреки че Павликени е малък град", съобщи шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров. Над 20 души са жертвите на земеделците лихвари, издирват се още, допълни зам.-директорът на ГДБОП Любомир Янев.
При обиските са намерени тефтери с имена и прякори на длъжници. Хората от малкия град са тормозени, когато са закъснявали с вноските. Спецсъдът наложи постоянни мерки "задържане под стража" на Мазния, Бучката и Рудито.
Като тартор на лихварската банда е сочен Туньо Мазния. Според запознати с разследването истинският бос в сянка на престъпната група бил местен богаташ с прякор Македонеца. За него в региона се знаело, че от години върти най-мощната контрабанда на цигари, но винаги успявал да се измъкне от ченгетата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама