Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7866506 www.bgdnes.bg

Владо Пенев: Павел Васев беше ренесансова личност

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния

Магдалена МИТКОВА

снимки: Пламен Кодров

Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път.

Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев, си взеха последно сбогом с бившия директор на първата ни сцена.

Звездата от "Откраднат живот" Владо Пенев определи Павел Васев като ренесансова личност.

"Има такива ренесансови личности, надпартийни, надзлободневни, надбанални. Личности, които дават на хората. Той беше точно такъв - даваше надежда и опора. Имаше чудесно чувство за хумор. Имаше убеждения - и политически, и морални, които отстояваше и които не му пречеха да създава приятелства с хора, мислещи по друг начин", сподели Пенев.

Реклама

Младите артисти също показаха отношение към така значимия за Народния театър директор.

"Когато бях на 19 години, започнах да репетирам в Народния - "Полет над кукувиче гнездо" с режисьор Сашо Морфов. На 20-ия ми рожден ден беше предпремиерата. След спектакъла г-н Васев и Сашо заведоха на ресторант мен и голяма част от екипа по повод моя юбилей... Така се срещнахме за първи път. На рождения ми ден, организиран от него! Добро посрещане на млад човек в театър, струва ми се!", сподели специално за изданието младата актриса Василена Винченцо.

Илка Зафирова е категорична, че Павел Васев прави много не само за Народния театър, но и за киното.

"Изключително широко скроен човек, който имаше огромна обич към културата на България и разбираше нещата, които трябва да се движат и да станат. Такива хора липсват ужасно много на българската култура, могат да се изброят на пръстите на едната ръка. Бог да го прости!", каза специално за "България Днес" Зафирова.

Известният български режисьор, бивш зам.-министър на културата и дългогодишен директор на Народния театър почина на 68-годишна възраст след тежко боледуване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама