Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7867597 www.bgdnes.bg

Ловци от Казанлъшко с апел: Искаме да гръмнем мечката!

Стръвницата нападна авджия, в болница е, но ще живее 

"Разрешете и ще гръмнем мечката!"

Този апел отправиха ловци от Казанлъшко и района, след като стръвница нападна и рани тежко техен колега. Според авджии от ловно-рибарско дружество "Сокол" в града на розите хищникът е опасен и затова и друг път са искали разрешение за отстрел от държавните институции, но досега получават само откази.

Зловещата случка се разиграва преди дни край старозагорското село Търничени. Ловецът дебне диви прасета, когато изневиделица се оказа очи в очи срещу мечката. Заради гъстата мъгла в района той вижда хищника в последния момент и нито може да стреля, нито да избяга.

Реклама

Започва борба, която продължава близо две минути. Стръвницата взема надмощие и нахапва слабините, бедрата и едното рамо на ловеца. Секунди преди да се стигне до най-страшното, мечката се отказва от битката и с бавна крачка се отдалечава в храсталака.

Въпреки тежките наранявания пострадалият сам подава сигнал на тел. 112. Първоначално е отведен в болницата в Казанлък, но след това е транспортиран до лечебно заведение в Стара Загора, където е опериран, а дълбоките му рани са шити и лепени. От болницата уточняват, че няма опасност за живота на ловеца и човекът ще се възстанови, макар че това ще отнеме време.

В Търничени мечото нападение е тема №1 през последните дни. Хората си разказват истории на предишни срещи с мечки, споменават, че преди години е бил нападнат и друг ловец.

След инцидента от ловно-рибарско дружество "Сокол" са готови отново да пуснат запитване за отстрел на мечката. И щом го получат, веднага излизат на ловен излет, за да повалят агресивния звяр. Отправя се призив към ловците в района да са внимателни и да си отварят очите на четири, за да не се окажат изненадващо в лапите на хищника.

В началото на месеца "България Днес" ви разказа за сходен случай. Мечка блъсна ловджийка №1 у нас Соня Андонова в района на село Габра, Софийско. "Мечката мина буквално през мен. Така ме избута с туловището си, че паднах на левия си лакът. Ударих се лошо. Обърнах се бързо, прехвърлих пушката в дясната ръка. Бях готова да стрелям, ако ми посегне с лапа. За моя радост мечката влезе в млада борова горичка и я чувах как продължава да тича", разказа Андонова.

Реклама
Реклама
Реклама