Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7867603 www.bgdnes.bg

Агенти нищят смъртта на английския фен у нас

С футболни фланелки и без цветя днес погребват Роб Спрей

94 000 британци искат истината за смъртта на запалянкото в София, въпросът стига Европарламента

Частни детективи нищят мистериозната смърт на британеца Роб Спрей, който почина часове преди футболната среща България-Англия. Тя се състоя на 14 октомври, а освен 6 безответни гола в нашата врата бе белязана от расистки скандал, отразен по целия свят, и от оставката на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов.

Реклама

Според официалните съобщения фенът бил открит в безпомощно състояние близо до центъра на София. Колабирал и на път за столично полицейско управление починал. Заговори се, че е станал жертва на наркотици.

Спрей бил у нас, за да празнува 30-ия рожден ден на свой приятел от детинство. Били група от 11 човека. Впоследствие рожденикът Андрю Макмат опроверга категорично версията за дрога.

"Роб не приемаше никакви наркотици. Нямаше наркотици", каза той пред "Дейли мейл". Според него версията е пусната, за да не се търсят други отговори за причините за мистериозната смърт.

От материали в британските медии става ясно, че семейството е започнало свое разследване заради многото въпросителни. Местната полиция също работи по случая.

Веднага след съобщението за смъртта сестрата на Спрей Кейти Браун коментира пред "Сън", че не е ясно какво се е случило, "но той е умрял при полицейски арест и подозрителни обстоятелства".

Реклама

Според британския "Телеграф" и досега близките все още нямат официална информация за причината за кончината на младия мъж. А сайтът athletique.com твърди, че семейството на Спрей получило предупреждение от българските власти, че разследването на смъртта у нас може да отнеме до 4 години.

А междувременно онлайн петиция с искане за разследване на смъртта на Роб Спрей набира огромна популярност и вече наближава 100 000 подписа. Настояването е насочено към британското външно министерство и в петицията се посочва, че това, че Спрей е починал в чужбина, не трябва по никакъв начин да спира разследването, тъй като той е гражданин на Обединеното кралство. Петицията е една от най-популярните в платформата change.org и вече е подкрепена от 94 000 души и на всеки няколко минути я подписва нов човек.

Неин автор е Роджър Уотън, близък приятел на Спрей. Двамата се запознали преди 13 години и са работили заедно. Според Уотън Спрей бил едър, но голям добряк. Гледали футбол заедно. Самият Спрей е фен на "Уест Бромич Албиън", който в момента е водач във второто ниво на английския футбол - Чемпиъншип.

Преди петицията Роджър Уотън започна и дарителска кампания в подкрепа на близките на Спрей. Допреди седмица чрез нея бяха набрани почти 26 000 британски паунда и Уотън съобщи, че те са достатъчни, и призова хората по-скоро да подкрепят петицията за независимо разследване.

Смъртта на Спрей стига и до Европейския парламент. Британският евродепутат от Консервативната партия Антея Макинтайър заяви, че ще направи всичко възможно, за да се получат отговори на въпросите около Спрей.

„Необходимо е наистина независимо разследване, за да се разбере истината за случилото се - не само преди Роб да бъде закаран в болница, но и след като е изведен оттам с полицейско превозно средство", категорична е Макинтайър. Тя обяви, че ще информира българските евродепутати за притесненията на семейството, че причините за смъртта на Спрей се потулват и ще иска тяхното съдействие за "преследване на истината на всяка цена".

Погребението на 32-годишния Спрей е от 11 часа днес в крематориум Стафордшър. Близките не искат да има цветя, а който от присъстващите желае, да направи дарение за детското отделение на болница "Ню Крос" в град Улвърхямптън. Приятелите на починалия, включително и привържениците на други отбори, ще го изпратят с фланелки на любимия му "Уест Бромич Албиън" с името Спрей и номер 32.

Реклама
Реклама
Реклама