Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7870402 www.bgdnes.bg

Коце Маца пребори КОНПИ

Победа срещу Комисията за отнемане на незаконно имущество (КОНПИ)е постигнал Костадин Хаджииванов - Коце Маца, показа проверка на "България Днес". В резултат обявеният от италианските власти за бос на "черното тото" бизнесмен успява да си запази притежаваното у нас огромно имущество. Независимо от факта, че легални доходи, с който да го е придобил, не са доказани напълно, а фирмите му и до ден днешен дължат милиони данъци. Причина за съдебния обрат е законодателен пропуск, който не признава присъдата на Костадин Хаджииванов в Германия. Така за българските власти бизнесменът се води чист пред закона и съответно процедурата за конфискация от КОНПИ е невалидна.
До обрата се стига след повече от десетилетие съдебни драми. Стартът е през декември 2008 г. Тогава съдът в германския град Аугсбург призна Хаджииванов за виновен по обвинение в укриване на данъци. Повод за това е заловен три години по-рано ТИР, натъпкан със стотици хиляди кутии цигари без бандерол, който по документи превозва хартиени бали. Разследващите безспорно установяват, че камионът е нает от Хаджииванов, чиято цел е била да избегне плащането на десетки хиляди евро акцизи. След самопризнания Коце Маца се отърва с две години условно и глоба от 120 хил. евро.
Веднага след делото Хаджииванов се върна у нас и в интервю се оплака от некомпетентната и лоша прокуратура в Германия.
"Някой от вас, ако е запознат с германската правосъдна система, трябва да знае - при Хитлер е била малко по-демократична", коментира Коце Маца.
За сметка на това Хаджииванов е позитивно настроен към българската прокуратура, която не открива нищо нередно срещу него при множеството проверки. Те по думите му започвали след сигнали от "службите, които са малко гнили".
Оказва се, че 11 години по-късно Хаджииванов отново има основание да е доволен от българската съдебната система. Повод е решение от февруари 2019 г. на Софийския апелативен съд да бъде прекратена процедурата за конфискация на имуществото му. Искането е внесено от КОНПИ малко след като става ясно за присъдата на Хаджииванов в Германия, която е достатъчно основание за това по закон. До самото дело се стига след назначена счетоводна експертиза на легалните му доходи и притежавано имущество. Тя установява, че Хаджииванов притежава десетки недвижими имоти, скъпи коли и дялове във фирми, оценявани на няколко милиона лева. В същия момент е установено, че легалните му приходи са няколкостотин хиляди лева по-малко. Така Коце Маца няма как хем да е купувал имоти и в същия момент да е издържал семейството си. Разминаването се признава и от решението на Софийския апелативен съд. В същия момент магистратите отхвърлят иска на КОНПИ за конфискация. От мотивите им става ясно, че основната причина е свързана с признаването на германската присъда на Хаджииванов. Оказва се, че законов пропуск не позволява тя автоматично да бъде приета като факт от родните съдебни власти. Твърди се, че казусът има различни тълкувания заради недобре уредените норми в българските закони. В случая съдебният състав приема доводите на адвокатите на Константин Хаджииванов. Според юристи съществува процедура прокуратурата да легализира решението на германските си колеги и у нас, с което да се даде възможност на КОНПИ да действа, но това не е свършено. Така на комисията й се налага да възстанови на Коце Маца платените адвокатски хонорари в размер на 9800 лв.
След като съдебното решение влиза в сила, защитниците на Хаджииванов подават молба да бъде свален запорът върху фирмите му, което става факт през лятото.

Данъци и черно тото

Малко след присъдата в Германия и завръщането си у нас Константин Хаджииванов минава в нелегалност. Хора от родния му Петрич разказват, че не са го виждали от години, а бизнесът му се управлява от пълномощници. Към днешна дата държавата си търси от Коце Маца неплатени данъци в размер на 1 330 592 лева.
Междувременно ГДБОП започна да го разследва за пране на пари. В края на 2012 от публикации в италиански медии се разбра, че Хаджииванов е обвинен в организиране на черно тото. Бандата му е разбита в рамките на операция "Последно залагане". Италианските ченгета арестуват и сърбина Алмир Гегич, който е обявен за ръководител на схемата заедно с Хаджииванов. Техен партньор е китаецът Дан Тан Сет Енг, сочен за бос на един от най-мощните престъпни синдикати за уреждане на мачове в света.
Двамата са разследвани като основни лица в групата на "Циганите", става ясно от медийните публикации. Италианските власти смятат, че това е балкански клан, явяващ се като връзка между букмейкърската мафия в Азия и италианския, македонския и гръцкия футбол. След като Коце Маца не е открит, той е обявен за издирване от Интерпол. До момента информация къде е стигнало делото няма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама