Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7875371 www.bgdnes.bg

Кашлицата възпята в кючек

Загрявка за грипния сезон 

Музикантите от "Джоджи Бенд" бухат в любопитно парче 

Кашлицата е възпята в нетрадиционен кючек.

Музикантите от "Джоджи Бенд" разбиха музикалните граници с изключително нестандартно парче. "Кашлица кючек" вече има близо 30 000 гледания и всеки следващ ден славата му расте главоломно.

Ако очаквате текст и пеене, вероятно ще остане разочаровани. В "Кашлица кючек" единственото, което се прави, е... да се кашля. В близо 5-минутната творба се залага на ориенталските кръшни ритми, а в клипа са показани единствено членовете на колоритната група. Най-активен е солистът, който, освен че свири на клавири, и е най-постоянен в кашлянето. Любопитен момент е, че парчето набира популярност точно в месеца, в който се очаква да започне сезонът на грипа. Няма гаранция, че кючекът ще ви излекува, но със сигурност ще предизвика емоции у вас - било то положителни или негативни.

Реклама

"Кога да очакваме бронхит кючек?", "Дано да се оправи човекът и да спре да кашля, че е грехота" и "Препоръчвам сироп за кашлица, ще ви мине" са само част от шеговитите коментари под видеото, което през последните дни светкавично се разпространява в социалните мрежи.

Създателите на творбата не разкриват какво ги е вдъхновило да създадат кючека, но случайно или не миналата година "избухват" с парчето "Зараза". Вероятно бактериологията и вирусологията са любими науки на музикантите и те ги възпяват пред широката аудитория.

И макар "Кашлица кючек" да е нещо непознато досега у нас, то през годините са изпълнявани подобни парчета. Най-популярен си остава кючекът, посветен на птичия грип. Там акцент беше изпяването на формулата на заразата - H5N1. Впоследствие се появи и кючек за свинския грип, но не можа да достигне музикалния успех на предшественика си. Кючеци са посвещавани още на животни, храни и напитки, но най-много си остават тези за любовта.

Прах и дим ни дразнят

Кашлицата (на латински - tussis) е защитен рефлекс на тялото. Възниква в резултат на дразненето на дихателните пътища от секрети, чужди частици и микроби и помага за спокойното дишане на организма. Кашлянето може да е доброволно или принудително. В зависимост от продължителността на проява на признаците на кашлица тя бива: остра, подостра и хронична.

От това дали се образува храчка или не, тя бива суха и продуктивна. Задимени и запрашени помещения, пушенето, работа със силно летливи вещества (например при лакиране и боядисване), попадането на храна в трахеята също довежда до кашляне.

Реклама
Реклама
Реклама