Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7875544 www.bgdnes.bg

Христо Калчев пророкува футболната мафия

Големият писател умира, преди да довърши последната си книга

Черният проницател с неиздаден роман за далаверите в спорта

Пророчествата на писателя Христо Калчев, който в романите си предрече убийствата на големите мафиотските босове, продължават да се сбъдват.

Енигматичният автор на книги за подземния свят се преселва в отвъдното на 22 март 2006 г., по-малко от година след като Борислав Михайлов е избран за президент на БФС.

Реклама

Преди да умре, Калчев работи паралелно по две скандални книги, които така и не успява да завърши.

"Планираше да пише за далаверите в българския футбол и банковите афери - сподели само пред "България Днес" Ели, вдовицата на писателя, в интервю по повод 10 години от кончината на съпруга си. - Това със сигурност щеше да предизвика нов бум. Вероятно пак щяха да го обявят за пророк. Доста неща беше нахвърлял и по двете теми. Голяма част от тях се потвърдиха впоследствие."

Колкото и да е невероятно, черният проницател отново е прав!

Българският футбол се оказва бездънно блато, в което спортът е омотан от неясни схеми.

Това е и причината антимафиоти от специалните служби да нахлуят в офисите на БФС на 15 октомври. Вече се чакат резултати от проверките. Междувременно националният отбор продължава да затъва и загуби безславно от Парагвай пред празните трибуни на Националния стадион "Васил Левски". Очертава се да завършим квалификациите за Евро 2020 без нито една победа.

За съжаление, Христо Калчев не успява да завърши поредната си пророческа книга, за да стане ясно колко близо е бил до истината за българския футбол. Но не е тайна, че писателят е бил близък приятел с покойния президент на федерацията Иван Славков.

"Именно Батето запозна Христо Калчев и шефа ВИС-2 Васил Илиев - споделя Ели Калчева. - Бяхме на рожден ден на сина на Пламен Тимнев-Ганди в ресторант "Мираж". Пред това заведение на 25 април 1995 г. показно беше разстрелян Васил Илиев. Два дни преди запознанството на Христо с Васил бяха откраднали колата ни. Босът на ВИС обеща, че ще намери колата, а ако не я намери, "ще я изгради". Точно така се изрази. Малко след това беше убит и не можа да изпълни обещанието си."

Славков и Калчев продължават да поддържат близки отношения и вероятно това е в основата на интереса на писателя към процесите във футбола.

Реклама

"Бяха приятели - казва Ели Калчева. - Допадаха си заради чувството за хумор, което и двамата имаха. Не съм ги чувал да говорят по злободневни теми. Сядаха на маса и се забавляваха. Просто двама бохеми един до друг."

Но какво са си говорили Славков и Калчев извън срещите в шумни компании, си остава между тях.

Знае се, че писателят е имал тайни информатори, от които е черпел информация за книгите си, но с никого не е споделял техните имена.

"Когато се срещаше със своите "агенти", той пазеше мен и сина ни Александър далеч от тях - признава Калчева. - Казваше ми: "Колкото по-малко знаеш, толкова по-добре. Искам да бъдеш силна". Страхуваше се не за себе си, а за семейството си."

След последните турбулентни събития в българския футбол интригата около неиздадения роман "Черният пророк" става все по-голяма.

"България Днес" продължава да следи темата и при съгласие и съдействие от близките на Христо Калчев сме готови да публикуваме части от неговата незавършена книга.

Пророкът на мафията

Наричат Христо Калчев Черния пророк. В книгите той предрича убийствата на Васил и Георги Илиеви, на Илия Павлов и Косьо Самоковеца. Всички те са прототипи на герои от неговите вулгарни романи.

Самият Калчев бяга от тази своя слава.

"Никакво шесто чувство няма в мен - казва приживе писателят. - Но е вярно, че много от мутрите са се допитвали до мен дали са поръчани и кога идва техният ред. Това са все неща, които човек би могъл да знае, ако пие вода от двата източника - от самите мутри и от т.нар. преследвачи - полицията."

Шампанско вместо куршум

Христо Калчев получава мафиотско предупреждение от Георги Илиев. Това се случва, докато писателят празнува свой рожден ден в ресторант в Балчик.

"На масата се появи бутилка много скъпо френско шампанско - спомня си Ели Калчева. - На етикета беше написано: "Вместо куршум". Имаше индикации, че Георги Илиев е ядосан и иска Христо да спре да се рови. Точно тогава съпругът ми пишеше книгата си за Жоро Илиев."

Със случая се заема лично тогавашния вътрешен министър Николай Добрев. Христо Калчев довършва и издава своя роман.

Реклама
Реклама
Реклама