Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7875564 www.bgdnes.bg

Изчезнаха двама от "Чуковете"

Пуснаха ги за издирване с Интерпол

Христов се свива от лумбаго и ишиас в Гърция, Ермалаев с вестибуларен синдром, но в неизвестност

Двама от "Чуковете" изчезнаха и изправиха на нокти Интерпол, който ги търси заради делото срещу страховитата бригада и за участие в мегабандата на Радмил Ранов - Радо Ланеца! Духналите са известната фигура от ъндърграунда Веселин Христов-Паяка и изявеният ултрас на "Левски" Веселин Ермалаев-Телото, научи "България Днес". Те са обявени за издирване и чрез Интерпол. От определение на апелативния спецсъд става ясно, че адашите са се изпарили яко дим през лятото. Те не са се появили на заседание по процеса срещу ММА боеца Любомир Симеонов - Любо Чука и компания на 15 юли т.г., за което са били редовно призовани. Заради отсъствието на Веселиновците делото е отложено за 14 октомври. Тогава адашите отново не се появяват в съда на столичната ул. "Черковна".

Реклама

Адвокатите на изчезналите се опитват да извинят поредното им отсъствие със здравословни проблеми. За Паяка е представено медицинско становище от директор на патологична клиника на болница в Гърция. В документацията пише, че Христов е прегледан два дни по-рано заради оплаквания от лумбаго с ишиас вляво, като е назначено лечение и саа препоръчани четиридневна почивка на легло и повторен преглед.

"Към настоящия момент няма данни подсъдимият да се е завърнал на територията на България, нито да е изпратил нови документи, отнасящи се до актуалното му здравословно състояние", поясняват магистратите.

За Веселин Телото е изпратено медицинско направление от 7 октомври, в което общопрактикуващ лекар е диагностицирал дирения бандит с вестибуларен синдром. Документът не отговаря на изискванията на Закона за здравето и е непълен, защото освидетелстването не е от надлежен орган и не отговаря на утвърдения образец, в който се сочи дали лицето може да се явява пред съдебните органи, посочват хората на Темида. Така и за двамата подсъдими те приемат, че няма уважителни причини за отсъствието им.

Отделно от това става ясно, че Христов е търсен от издирвачите на всички известни адреси, но не е намерен. Справка потвърдила, че аверът му Ермалаев е напуснал страната на 8 юли през ГКПП "Капитан Петко войвода" и до този момент не е регистрирано негово влизане обратно. В същото време пристига писмо от шефа на отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР, който уведомява съдиите, че двамата Веселиновци са обявени за издирване от Главна дирекция "Национална полиция" и се търсят и от ГДБОП.

От кореспонденцията става ясно, че двамата адаши се търсят във връзка с разследване на антимафиоти от 2017 г., по което са обвинени още 31 лица. По това разследване Христов и Ермалаев са обявени за общодържавно издирване от началото на август, за международно издирване с бюлетин на Интерпол, като за тях е издадена и европейска заповед за арест.

Реклама

Запознати с делото потвърдиха за вестника, че разследването срещу адашите е във връзка с разбитата наркобанда на Радо Ланеца. Заради големия брой обвинени дилъри засега тя е най-голямата организация за търговия с дрога. При акцията през август бяха закопчани около десетина от участниците, а останалите бяха пуснати за издирване. Бройката на закопчаните растеше в последните месеци, като според последните данни арестантите са 14, а останалите са обвинени задочно.

Ченгета изтъкват, че според разкритията люлинските бригадири са преплели наркосхемите си с участието в групата на Радо Ланеца. Босът опитал да сложи ръка на пазара на наркотици и постепенно завзел бизнеса, като разпределял отровата из цялата страна. По време на мащабната акция арести имаше в София, Пловдив, Поморие и др. Тoгaвa в cклaдoвe в cтoлицaтa бяхa нaмeрeни и иззeти нaд 230 килoгрaмa рaзлични пo вид нaркoтици, пoдгoтвeни зa прoдaжбa нa eдрo oт учacтницитe. Уcтaнoвeни бяхa и двe oрaнжeрии зa прoизвoдcтвo нa кaнaбиc, кaктo и чувaли c нaд 100 килoгрaмa cухa мaca, пoдгoтвeни зa чeрния пaзaр.

Снимки на Радо Ланеца и подопечните му дилъри бяха разлепени на десетки места из големите градове през 2016 г. Фотосите на плакатите бяха с надпис "Мъжете, които тровят децата ни". Някои от изобличените пласьори се сдобиха с обвинения, но за други не се събраха достатъчно доказателства.

Съдебна сага

От десетина години "Чуковете" са клиенти на Темида. Процесът първоначално тръгна в Софийския градски съд. Любо Чука и сие бяха погнати, че между 2007 и 2010 г. са били престъпна организация за наркоразпространение и нанасяне на телесни повреди на непослушни дилъри.

Магистратите не откриха доказателства, че членовете на групата са рязали уши, с което се оказа, че "Банда на Чуковете" няма. През 2014 г. процесът преминава в спецсъда, където години наред се точи заради ареста на подсъдимия Михаил Димитров в Турция и процедурата по екстрадирането му. През това време друг от групата Борис Борисов - Боби Белята бе убит и подсъдимите намаляха на 17. Наскоро един от тях - Иван Бегов, сключи сделка с прокуратурата за две години условно и подписа споразумение, за да си спести разкарването по съдилищата. През 2011 г. Веселин Ермалаев и брат му Павел бяха заключени за бомбената атака срещу офис на РЗС в София.

Реклама
Реклама
Реклама