Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/7879224 www.bgdnes.bg

Залезът на аржентинските суперзвезди

Те са сред най-големите легенди на световния футбол. Обожествявани в родината си Аржентина. Постигнали всичко на зеления терен. Но... Днес животът им е тотална бъркотия. Суперзвездите на аржентинския футбол са преследвани от куп драми и здравословни проблеми след края на активната си кариера. Ето най-известните примери за това.


Дрога и скандали за дон Диего

Не са малко хората, които смятат, че Диего Армандо Марадона е най-великият футболист за всички времена. Фенове дори създадоха църква с неговото име. Но легендарният играч е далеч от ангелите.

Реклама

Още докато бе активен състезател, той се пристрасти по наркотиците. Направи го по време на престоя си в "Наполи", когато се свърза с мафията. През март 1991 г. Марадона бе хванат с кокаин в кръвта при допинг тест и дисквалифициран за 15 месеца. Повече не облече фланелката на "Наполи". На световното в САЩ 1994 година точно преди мача с България дон Диего е хванат с ефедрин. Това реално е краят на славната му кариера. Оттук нататък следва стремглаво пропадане.

През 1995-а Марадона се завърна в "Бока", придружен от слухове, че кокаинът е причинил непоправими щети на мозъка му. През 1997-а отново затъна в зависимостта си. Претърпя първия сърдечен удар през 2000 г., когато беше на 40 г. По-късно изпадна в кома, а причината не изненада никого - свръхдоза. През това време успя да се разведе със съпругата си и да има няколко неуспешни връзки. Появиха се три извънбрачни деца. Забърка се в куп скандали.

Преди няколко години дон Диего се закле, че е спрял с наркотиците. Но неадекватното му държание на световното в Русия и в не един случай след това ни карат да се запитаме дали наистина е така.

 

Падението на Каниджа

Преди време Клаудио Каниджа бе страшилище за всеки вратар. Бе известен като Сина на вятъра.

Днес изглежда покъртително след куп пластични операции. Забърка се и в грандиозен скандал. Заряза жена си Мариана заради млада мацка. Излъганата съпруга го обвини, че е наркоман, изпаднал под влиянието на cвоята пpиятелка проститутка. Така Мариана нарича 26-годишната бразилска моделка и писателка София Бонели.

Жената на Каниджа не спира дотук. Тя го обвини, че с години системно я е тормозил физически и психически. Преди дни подаде жалба в съда. Клаудио не остана длъжен и я обвини, че е загубила ума си.

"Мариана трябва спешно да посети психиатър. Тя не е с всичкия си. Мариана е откачена и това е от години", обяви той.

Реклама

Скандалът продължава с пълна сила, а в Аржентина тръпнат, очаквайки поредната доза обвинения и нападки.

Протези за Батистута

Случаят с Габриел Батистута е различен. Големият голмайстор не залитна по дрогата и алкохола, не се забърква в скандали.

Той закъса със здравето и по-точно с краката. В края на кариерата си Батистута започва да изпитва сериозни болки в глезените. Често играе под действието на болкоуспокояващи. Медикаментите му дават сили да надхвърли възможностите на тялото си, но след това болката се завръща. Всеки път по-силна отпреди. Хрущялите в глезените му са дотолкова износени, че асът изпитва силни затруднения дори при бавно ходене.

"Понякога ми беше трудно да стана от леглото и да отида до тоалетната. Отидох да видя д-р Аванси (специалист по ортопедия) и му казах да ми отреже краката. Той ме погледна все едно съм луд, но повече не можех да търпя. Трудно ми е да опиша с думи колко ме болеше", споделя Батигол.

За негова радост, лекарят намира друго решение - слагането на протези. Поредната от сериите операции бе наскоро. Ще има още, а възстановяването е тежко.

"Живеех за футбола. Сега не мога да ходя заради него", с болка сподели великият голаджия преди време.

Ортега - отвличане и алкохол

Бившият национал на Аржентина Ариел Ортега бе отвлечен от похитители в Буенос Айрес през 2013 година.

Големият нападател на "гаучосите" шофирал спокойно автомобила си, когато друга кола му препречила пътя и го заставила да спре. Четирима души извадили Ортега. Задигнали му пари и ценни вещи, след което го напъхали в тяхното возило. Ортега е държан няколко часа, след което е освободен.

Преди това той бе изгонен от "Ривър Плейт" заради пиене. Нападателят имаше хронични проблеми с алкохола и често пропускаше тренировките на отбора.

Всъщност Ортега няколко пъти е влизал в различни клиника, за да лекува алкохолизма си. По време на футболната си кариера и след това. Бори се и до днес.

Реклама
Реклама
Реклама