Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7886249 www.bgdnes.bg

Аниматорът Теодор Ушев с награда за принос към родната култура: Посветих филма "Физика на тъгата" на баща ми, изживях я!

Аниматорът Теодор Ушев получи награда за принос към българската култура - статуетката "Възраждане", реплика на едноименната статуя на художника Димитър Бойков. В емоционалната атмосфера на препълнената зала 1 на НДК зрителите на "Киномания" станаха свидетели на уникално събитие, включващо две премиери в една вечер, озаглавена "Нарисувай ми тъга". Първо чуха и гледаха музикално-визуалния спектакъл на Токийския университет "Четирите годишни времена" в изпълнение на "Куарто кватрет", след което станаха свидетели на българската премиера на филма на Теодор Ушев "Физика на тъгата" по романа на Георги Господинов.

"Посветих филма "Физика на тъгата" на баща ми. Изживях всичко. Всъщност, когато завърших рисунките по филма, баща ми внезапно се разболя. Стана точно като в кадрите. Във филма има едно последно връщане в града, в който съм роден, без да знам, че то наистина ще се случи. Никога не си подготвен за това, когато се случва в действителност. Аз имах шанса да успея да видя за последно баща си, да си кажем онези неща, които, за съжаление, дълго бяхме отлагали в годините. Този последен разговор между баща и син ни се случи. Точно на днешната дата - 17 ноември, когато е прожекцията тук, аз пътувах с влака към Кюстендил за последната си среща с човека, на когото дължа толкова много. Тогава, в тези три часа във влака, бях герой в собствения си филм", сподели пред присъстващите в "Перото" Тео Ушев.

Реклама

Филмът "Физиката на тъгата" той подготвял почти осем години. "Да, може да се каже, че съм новатор - използвам за първи път в анимацията различна техника на рисуване - енкаустика - която, парадоксално, е първата живописна техника, която египтяните са използвали за рисуването на портретите на погребаните в саркофази хора. При нея се рисува с разтопен восък, оцветен с пигмент. Най-трудно беше да измисля как с тази техника да се създават движещи се картини", обясни Ушев, чиято идея първоначално се оказала провал, но по-късно се получила изненадващо красиво. "Накрая на филма вече можех да правя по 60 рисунки на ден. Беше наистина изморително, имах дни, в които се чувствах като миньор в тъмното си студио, едва се държах на крака. Анимацията е самотно занимание. Но резултатът ме правeше щастлив. Щастлив в тъгата, как странно звучи това", сподели още Ушев.

Художникът получи и грамота за принос, популяризиране, опазване и развитие на културата в София от Столичната община, която му бе връчена от кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама