Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7886420 www.bgdnes.bg

Кмет опростил пари на жена си

Съд потвърди решение на КПКОНПИ

Избраният за общинар Беширов още е разследван

Бившият кмет на Неделино Стоян Беширов опростил близо 5 бона публични вземания на фирмата на съпругата си Виолета – Ес Би Ен ЕООД. За действията на разследвания за злоупотреби управник и конфликт на интереси се разбра по-рано през годината, след като през лятото Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество излезе с решение, че Беширов е нарушил закона. Сега Административният съд в Смолян потвърди решението.

Стоян Беширов бе избран за кмет на Неделино през 2011 г. С докладна от 4 август 2014 г. той внася в Общинския съвет предложение да бъде упълномощен да предприеме действия и да отпише от баланса на общината вземания и задължения с изтекла давност. Към момента на внасяне на тази докладна записка фирмата на съпругата му Ес Би Ен има публични задължения към община Неделино за периода 2006-2008 г. в размер на 4790,89 лева, представляващи данък недвижими имоти и такса битови отпадъци. С мнозинство от 7 гласа „за“, 1 „против“ и 3-ма „въздържали се“ Общинският съвет приема докладната и съпругата му внася заявление за отписване на дълговете. Заявлението не е входирано официално, но въпреки това е разгледано. А протоколът за отписване на дълговете по давност е съставен няколко дни след като прокурор Лилия Симеонова поиска от Окръжния съд в Смолян Стоян Беширов да бъде отстранен от длъжността кмет заради образувано срещу него досъдебно производство. То обаче още не било влязло в сила.

Реклама

Оказва се и, че Беширов не вписал в декларацията си, че има конфликт на интереси с фирмата на жена си.

Съдебният акт на Административния съд в Смолян не е окончателен и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Това може да стане в 14-дневен срок от момента на съобщаване на решението на страните.

Мащабното разследване в община Неделино започна през 2014 г. Държавното обвинение се самосезира след излъчен репортаж на Васил Иванов по Нова телевизия в предаването „Разследване“. Първоначално Беширов бе обвинен за това, че е нарушил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и с това е ощетил общинския бюджет в размер на 902 465 лв. Констатирани бяха нередности в обществени поръчки, по които са причинени имуществени и неимуществени вреди на общината.

Беширов първо бе отстранен от служба, после бе върнат.

През 2017 г. спецзвеното към Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт Стоян Беширов за престъпление по служба. Редом до него бяха обвинени бившата зам.-кметица Румяна Караиванова, общински служител и шестима управители на фирми от общината. Последва връщане на обвинителния акт на държавното обвинение за отстраняване на допуснати процесуални нарушения и след промяната в закона делото стана подсъдно на Специализирания наказателен съд. В края на миналата година в Окръжен съд Кърджали бе образувано дело за отнемане на имущество на обща стойност 421 425 лв. на Стоян Беширов и съпругата му Виолета. Съдебният процес все още е висящ. Неприключило е и наказателното преследване срещу Стоян Беширов за престъпление по служба, което се води в Специализираната прокуратура.

На изборите тази есен Беширов отново се кандидатира за кмет на общината. Той обаче остана втори, а независимият Боян Кехайов успя да спечели на първи тур. За Беширов остана утехата, че ще бъде общински съветник.

Реклама
Реклама
Реклама