Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7888846 www.bgdnes.bg

Невменяемият Къци Бирата работи като прокурор

Шокиращо решение на Софийския градски съд

Кръстин Кацаров е в ремисия и може да остане на служба

Прокурор е невменяем и не може да носи отговорност за деяния, в които е обвинен. Няма проблем обаче Кръстин Кацаров сега да работи като държавен обвинител, тъй като се лекува и е в ремисия.
Това става ясно от решение на Софийския градски съд. С него Кацаров, който бе зам. районен прокурор на Казанлък, а по някое време и и.д. ръководител на институцията в Града на розите, е оправдан по всички обвинения за натиск над магистрати, съобщава правният сайт "Лекс".
Ключово за решението се оказа заключение на единайсеторна съдебномедицинската експертиза. Професори и доценти от университети в страната са единодушни, че Кацаров е бил невменяем към момента на извършване на деянията, за които е обвинен и не може да носи наказателна отговорност за тях. Заключението на експертите е, че той е страдал от временно биполярно афективно разстройство в тежка фаза. Заради това накрая и прокуратурата пледира за оправдателна присъда. По време на разследването обаче е направена деветорна експертиза, според която прокурорът е нормален и може да носи наказателна отговорност.
Разследването срещу Кръстин Кацаров започва преди 4 години. Той е подсъдим за престъпления против правосъдието, свързани с натиск над прокурори и над съдия, както и за опит за принуда, придружен със закана.
Името на Кацаров нашумя през 2015 г. покрай започнало тогава разследване срещу журналист заради репортажи за наводнението в Казанлък. Георги Манчев от „Пресс ТВ“ получи призовка, за да му бъде повдигнато обвинение за всяване на паника, но разследването беше прекратено. По време на процеса за странностите на Кацаров пред Софийския градски съд разказа адвокат Моника Димова, която представлявала Манчев. Веднъж прокурорът й звъннал по телефона.
“Търси ви Къци Бирата”, казал Кацаров в слушалката.
“През 2015 г. стана избухлив, много пъти се е налагало да разговаряме с по-остър тон. Беше изпратен на семинар в София, но ми звънна да каже, че не може да остане до края му, тъй като му се обадили, че майка му е тежко болна и може да умре всеки момент. Взех служебния автомобил и отидох до дома му”, разказа през 2017 г. пред съда окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.
Двамата с Кацаров отиват до дома на майка му в с. Шейново. Заварват възрастната жена в градината.
“Нещо си работеше жената, беше взела и двама съседи. Кацаров ме излъга, че тя е болна”, добави прокурор Атанасов. Той разказва, че на годишното събрание на районната прокуратура в Казанлък през 2014 г. Кацаров изглеждал превъзбуден.
“Започваше, връщаше се отзад напред и в един момент спря да чете доклада. Обърна се към прокурорите в залата: “Отсега нататък ви забранявам да образувате дела за наркотици, ако са заловени под 5 грама”, разказва още Атанасов.
На събранието Кацаров обяснил, че колегите му завели подобно дело на младо момче от Казанлък, “а баща му бил лекар и разследването стресирало цялото семейство”.
Атанасов поискал обяснение от Кацаров в качеството си на окръжен прокурор на Стара Загора.
“Моля да ме извините, но съм в еуфория в момента. Купих си кола, купих си и апартамент”, оправдал се Кацаров.
Оправдателното решение за Кръстин Кацаров е на състав с председател Петър Сантиров. Самият той бе обвиняем, но през 2015 г. бе окончателно оправдан от Върховния касационен съд по дело за подкуп заедно с бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама