Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7892560 www.bgdnes.bg

Белият елен още на свобода, тича с брат си

Не могат да го хванат вече седмица 

Наплив от туристи в Московец, искат селфи с албиноса 

На свобода продължава да е белият елен, който обикаля Подбалкана.

Вече една седмица животното не може да бъде уловено и скита в търсене на храна. Албиносът най-често се крие в лозята край карловското село Московец, тъй като там има не само прехрана, но и избягва срещите с хора.

А такива не липсват - само през последните дни десетки туристи са посетили Московец, за да се опитат да си направят снимка с рядко срещаното животно. "Идват на центъра в селото и питат накъде да поемат, за да видят елена. За пръв път виждаме такъв голям интерес", разказват московци, които се чудят на желанието на хората за чудати селфита.

Реклама

"Първо помислих, че е козичка, но в нашето село кози няма. Като се вгледах - еленче, сякаш излязло от приказките. Но бързо се обърна и изчезна. Казват, че носило късмет, но не успях да си пожелая нищо. Като го видя втори път, вече ще съм готова да си нарека пожелание за здраве и щастие на цялото семейство", разказа местната жителка Недка Иванова. Друг жител разказва, че еленът е прекалено доверчив, допуска хора твърде близо до себе си и самият той е имал допир с него.

Стари хора в местността коментират, че никога не са виждали подобно животно, а само са чували от дядовците си, че има такова.

Голямата новина е, че животното вече не е само. Албносът е в компанията на тъмносив елен и двамата обикалят района. Местните жители обясниха, че тревопасните бозайници са кръвни роднини, по-точно братя.

Местните се притесняват след популярността на албиноса да не се появят злонамерени хора, които да искат да му навредят. Следят за бракониери, които за зла беда може да отстрелят красивото горско животно.

Според народните вярвания появата на бял елен е добра поличба и се свързва със случването на нова любов. Дори и в съновиденията това животно е символ на хубави моменти в бъдеще и дори получаването на голямо наследство.

Реклама
Реклама
Реклама