Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7930250 www.bgdnes.bg

Другар на Очите лъсва покрай нова офшорка

В управлението на бизнеса у нас на мистериозна офшорка изскача близък до наркобоса Димитър Желязков - Митьо Очите футболен шеф, показа проверка на "България Днес". В родния си Несебър Недялко Москов е известен и с прозвището си Пъдаря на Очите заради задължението да надзирава фирмата, стопанисваща резиденцията му в несебърското село Кошарица.

Наред с ангажиментите си към Митьо Очите Москов гради и солидна кариера във футбола. Дълги години той ръководи ФК "Несебър", за чийто фен номер едно се сочи именно Желязков. След три години като изпълнителен директор през пролетта на тази година Москов се прехвърля в бургаския ФК "Нефтохимик". Като причина за смяната в свои интервюта Москов сочи желанието да прекарва повече време със семейството си. За хора от Несебър сред мотивите за смяна на работата са и съдебните проблеми на приятеля му Димитър Желязков.

Реклама

Очите и Москов са дългогодишни приятели, разказват хора от Несебър. Роднина на Москов пък е сочен за един от най-доверените кадри на несебърския Ал Капоне, припомнят криминалисти.

Паралелно с футболните дела Недялко Москов намира време да върти и частен бизнес. Наред с няколкото си собствени фирми Москов е в управата на софийската "Тилорн България". Дружеството е собственост на регистрираната на Сейшелските острови офшорка "Тилорн Корпорейшън". Както е обичайно за офшорните фирми, нейните собственици остават неясни, а за номинален такъв в Търговския регистър е посочена жителката на екзотичните острови Джина Еспарон. Тя от своя страна делегира правото на Москов и двамата му колеги в съвета на директорите да се грижат за интересите и у нас.

Офшорката е собственик и на друга родна фирма - "Банско пропъртийс 2016", която върти солиден туристически бизнес. В края на миналата година дружеството купува на публичен търг луксозния хотелски комплекс "Пири" край разложкото село Баня. Наред с луксозните си условия и уникална архитектура комплексът от години е предпочитан от наши и чужди футболни отбори за подготвителни лагери преди началото на сезона. Веднага след сделката новият собственик подновява разрешението си за ползване на минерална вода от близкото находище за модерния си СПА център. Според документите притежаваните от "Банско пропъртийс 2016" имоти в селото се оценяват на десетки милиони левове.

Другарят на Очите Недялко Москов е представител у нас и на друга офшорка от Сейшелите "Адвансд ентърпрайз". Нейните истински собственици също са тайна, но според документите те през 2017 г. избират Москов за свой пълномощник у нас. Сред задълженията му е и да надзирава дъщерната фирма "Сий сайд инвестмънт". Неин управител е съпругата на Очите Антигона Янулис.

Българската фирма от своя страна притежава луксозната резиденция на Митьо Очите в несебърското село Кошарица. Там Желязков прекарва, когато не е в ареста, почти цялото си време, след като държавата конфискува другото му имение.

Надзираваната от Москов българска фирма почти не развива дейност. Това не пречи да има стотици хиляди левове по сметките си. С част от парите са изкупени парцели, апартаменти и търговски площи в Несебър и Слънчев бряг.

Реклама

Свидетелства срещу Кравата

За близостта на Недялко Москов и Митьо Очите се разбра покрай престрелката на Желязков с хора на Божо Кравата в ресторант "4You". Самият Москов бе разпитан като свидетел по делото за инцидента в спецсъда. Там той разказа, че е дългогодишен приятел с Очите. Малко преди стрелбата двамата се видели, а наркобосът му споделил, че отива да се разправи с някакви хора, които набили датски туроператор. Според Москов повод за срещата им била новострояща се къща до тази на Митьо Очите в Кошарица.

"Попитах го говорил ли е с човека, който строи къща до неговата, за да работя, да му копая, да строя и тем подобни работи - всички видове строителни и довършителни работи, които моята фирма извършва", коментира Недялко Москов в съда.

Желязков му отговорил, че още не се е видял със съседа си, но чакал да му звънне. С Москов се разбрали да се срещнат отново в същия ден или поне да се чуят. Малко след това става престрелката, а съпругата на Очите му звъни за помощ.

Реклама
Реклама
Реклама