Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7930588 www.bgdnes.bg

500 прасета заселват в Русенско

Четири месеца след пика на африканската чума 

През януари решават за масово разселване 

Прасетата се завръщат в Русенско. И то само четири месеца след пика на африканската чума у нас, която предизвика избиването на стотици хиляди животни.

Областта беше най-пострадалата в цялата страна - само в трите свинекомплекса в селата Николово, Бръшлен и Голямо Враново бяха избити над 85 000 животни, равняващо се на около 6500 тона месо.

Реклама

500 свине вече са заселени в Голямо Враново, като това е първата стъпка за репопулацията на вида в тази част на България, обясниха от Агенцията по храните в Русе. На "заселниците" ще бъдат взети проби в средата на януари догодина, които ще покажат дали заболяването окончателно е ликвидирано. Времето включва два инкубационни периода от по двайсетина дни, за да е сигурно, че животните не са заразени с африканска чума. Ако резултатите са отрицателни, ще има още 60 дни карантина, през които свинете няма да напускат обекта, и едва след това ще може да се пристъпи към масовото населване с нови животни, стана ясно от заседание на областната епизоотична комисия в дунавската столица.

Разселването е лъч надежда за стопаните, които бяха предупредени, че поне една година няма да могат да отглеждат прасета за лични нужди в дворовете си. В района местните хора са щастливи, че няма и помен от от смрадта от труповете на убитите животни, която вдигна на бунт четири села в района - Бабово, Пет кладенци, Николово и Попина. От агенцията за безопасност по храните в Русе са категорични, че площадките, където се загробват прасетата, се наблюдават постоянно и се полагат грижи всички процедури да се спазват по закон.

На фона на мерките за възстановяването на свинедобива в Русенско беше съобщено, че има два нови случая на африканска чума при диви свине в областта. Става дума за периода от 15 октомври досега, като последният случай е от 21 ноември в землищата на селата Табачка, Щръклево и Смирненски.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама